Professori ihmettelee Hypon näkemyksiä kaupunkien pudotuspelistä

Mari Vaattovaara sanoo, että Suomessa asutaan varmasti myös muualla kuin muutamalla kaupunkiseudulla myös tulevaisuudessa.

asunnot
Mari Vaattovaara
Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara uskoo keskuskaupunkien vetovoiman kestävän.Jari Kovalainen / Yle

Perjantaina julkaistussa Hypon asuntomarkkinakatsauksessa (siirryt toiseen palveluun) povataan maakuntien keskuskaupunkien välille tiukkaa pudotuspeliä.

Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mielestä nykyisistä 21 keskuskaupungista seitsemän menestyy, toiset seitsemän hiipuu ja loput seitsemän ovat jotain siltä väliltä.

Brotherus kuvaa meneillään olevaa kehitystä kaupungistumisen toiseksi aalloksi. Kokenut kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara ihmettelee näin suoraviivaista luokittelua.

– Meille jää paljon maakuntakeskuksia, jotka ovat ihan vahvoja toimijoita. Meillä on paljon teollisuudenaloja, jotka nimenomaisesti eivät tarvitse suuria kaupunkeja ympärilleen. Sitten on myös uusia toimialoja, jotka erityisesti hakeutuvat kaupunkikeskuksiin. Kyllä Suomen kokoisessa maassa varmasti asutaan tulevaisuudessa myös muualla kuin viidellä tai kymmenellä kaupunkiseudulla, Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Vaattovaara sanoo.

– Mielestäni on tärkeätä huomata, että esimerkiksi Helsingin väestönkasvusta tällä hetkellä yli puolet tulee maahanmuuttajataustaisen väestön kasvusta. Eli tässä tilanteessa kysymys ei ole kisasta pienempiä kaupunkeja vastaan, vaan ihan uudenlaisesta väestönkasvusta, joka vie Helsinkiä kasvussa eteenpäin, hän jatkaa.

Vaattovaara huomauttaa, että Suomen kaupungistuminen on alkanut jo vuosikymmeniä sitten ja ehkä vain hieman viipeellä muihin Euroopan maihin verrattuna.

Hänen mielestään rakentamisen ajurina toimii nyt liiaksi asumisen väljyydestä tinkivä tehokkuus. Asuntojen määrä on ollut pari viime vuotta määräävä tekijä, eivät tilavat asunnot.

– Olen vähän huolissani siitä, että meillä vastataan tähän kaupungistumisen haasteeseen rakentamalla nimenomaan hyvin pieniä kerrostaloasuntoja. Viimeisen kahden vuoden aikana meillä on kerrostaloasuntojen määrä kaksinkertaistunut. Samanaikaisesti ollaan ihan normaalissa rakentamisen vauhdissa asuinhuoneistojen pinta-alalla mitattuna.

Vaattovaaran mukaan vetovoimasta kaupunkiseutua ei luoda pienentämällä asuintila minimikokoon.

Lue myös:

Hypo: Kaupunkien kesken on alkanut pudotuspeli asukkaista – suurimmista kaupungeista vain seitsemän selviää voittajina