Ruandassa ainakin viisi kongolaista on kuollut ja yli 20 loukkaantunut pakolaisleirillä

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tuomitsi poliisin väkivaltaisen voimankäytön ja kehotti viranomaisia tutkimaan tapauksen.

Ruanda
Ruandalaisia pakolaisia vuonna 1994.
Ruandalaisia pakolaisia vuonna 1994.Markus Zeffler / AOP

Keski-Afrikassa Ruandassa ainakin viisi kongolaista on kuollut ja yli 20 loukkaantunut pakolaisleirillä, kertoi Ruandan poliisi perjantaina. Ruandan poliisi hajotti ruoka-annosten leikkaamista vastustaneen väkijoukon kyynelkaasulla ja käytti muutoinkin tiukkoja otteita.

Poliisin mukaan mielenosoittajat olivat aseistautuneet kivillä, sauvoilla ja metalliammuksilla. Poliisin tiedottajan Theos Badegen mukaan seitsemän poliisia haavoittui yhteenotossa.

Ruandan hallitus kiisti aluksi kuolemantapaukset, mutta poliisi myönsi perjantaina, että ihmisiä haavoittui ja viisi kuoli.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan poliisi ampui vihaisia mielenosoittajia. UNHCR totesi, että kuolemantapaukset "järkyttivät" ja tuomitsi väkivallan käytön. Järjestö painotti, että "voimakasta voimankäyttöä epätoivoisten pakolaisten suhteen ei voida hyväksyä". Järjestö myös kehotti poliisia lopettamaan voiman käytön ja paikallisia viranomaisia tutkimaan traagiset tapahtumat.

Verinen välikohtaus tapahtui torstaina Kiziban pakolaisleirillä Ruandan länsiosassa. Uutistoimistot kertoivat tapahtumista vasta perjantaina.

Mielenilmauksia jo alkuviikosta

Sadat, jopa tuhannet kongolaiset pakolaiset aloittivat protestoinnin alkuviikosta tiistaina, kun pakolaisleirin ruoka-annoksia vähennettiin. Tilanne kärjistyi torstaina.

– Protestit alkoivat, kun Maailman elintarvikeohjelman (WFP) päätti vähentää elintarvikkeiden jakelua pakolaisille 25 prosenttia rahoituksen puutteen vuoksi, kertoi Ruandan pakolaisasioiden johtaja Jean Claude Rwahama.

WFP on joutunut vähentämään leirin elintarvikemääriä neljänneksellä tammikuussa ja kymmeneksen viime marraskuussa.

Protestoineiden mielenosoittajien määrät vaihtelevat. Osa kertoo heitä olleen noin 2 000, poliisin mukaan paikalla olisi ollut noin 500 pakolaista ja UNHCR:n mukaan noin 700.

Kiziba-leirissä on yli 17 000 pakolaista Kongosta. Osa heistä on asunut leirillä yli 20 vuotta paettuaan Kongossa alkaneita konflikteja maan itäosassa.

Ruandassa on kaikkiaan yli 173 000 pakolaista, jotka ovat tulleet Burundista ja Kongosta. Pakolaisleirejä on kaikkiaan kuusi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters