1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansallinen kiväärijärjestö (NRA)

Aselobbareiden vastainen protesti tarttui myös yrityksiin Yhdysvalloissa

Muun muassa suuret autovuokraamot ja vakuutusyhtiöt tekevät pesäeroa vaikutusvaltaiseen NRA:han. Julkisuuden henkilöt lupaavat rahoittaa nuorten aseiden vastaisia protesteja.

Kansallinen kiväärijärjestö (NRA)
NRA:n vastainen mielenosoitus Browardin oikeustalolla Floridassa.
Mielenosoittajat kokoontuivat NRA:n vastaiseen mielensoitukseen Browardin oikeustalolla Floridassa viime viikon keskiviikkona.Charles Trainor / AFP

Yhdysvalloissa kasvava nuorten protesti maan aselakien muuttamiseksi saa tukea yritysmaailmasta. Useat yritykset ovat tarjonneet etuja laajaa aseenkantovapautta ajavan Kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n jäsenille, mutta nyt joukko yrityksiä on sanoutunut irti aselobbareista.

Muun muassa autovuokraamoyhtiö Hertz sekä tietoturvayhtiö Symantec ovat ilmoittaneet, etteivät ne anna myönnä alennuksia NRA:laisille. Samantyyppisiä linjauksia ovat tehneet toinen autovuokraamojätti Enterprise Holdings sekä muutama suuri vakuutusyhtiö.

Vaatimuksia myös nettijäteille ja eläkerahastoille

Sosiaalisessa mediassa nostetta saaneessa boikottikampanjassa penätään myös internetyhtiöiltä toimia. Muun muassa Applea, Amazonia ja Googlen emoyhtiötä Alphabetia vaaditaan lopettamaan NRA:n videokanavan NRATV:n näyttäminen palveluissaan.

Tätä vaatii erityisesti ryhmä, joka perustettiin jo Sandy Hookin koulusurmien jälkeen. Parikymppinen mies ampui 20 alakoululaista Connecticutissa sijaitsevassa koulussa joulukuussa 2012.

– Se [NRATV] lähettää vaarallista ja virheellistä tietoa. Se yrittää usuttaa amerikkalaiset toisiaan vastaan vain edistääkseen tavoitettaan aseiden myymiseksi, sanoo ryhmän nimeltä Moms Demand Action eli Äidit vaativat toimia perustanut Shannon Watts uutistoimisto Reutersin mukaan.

NRA:n mukaan aselakien tiukentaminen rikkoisi yksilönvapauksia. Yhdysvaltain perustuslain toisen lisäyksen mukaan yhdysvaltalaisilla on oikeus kantaa asetta. NRA ei ole toistaiseksi kommentoinut yritysten toimia.

Aserajoituksia vaativat aktivistit ovat myös muun muassa vaatineet eläkerahastoja vetämään sijoituksensa asevalmistajien osakkeista.

Useat näkyvät julkisuuden henkilöt puolestaan ovat lahjoittaneet rahaa kampanjaan, jossa opiskelijat vaativat aselakien tiukentamista. Muun muassa elokuvaohjaaja Steven Spielberg, mediapersoona Oprah Winfrey ja näyttelijä George Clooney ovat luvanneet puolen miljoonan dollarin lahjoituksen aktivisteille. Samansuuruisen summan lupaa myös italialainen muotitalo Gucci.

Floridassa nostetaan ikärajaa?

Floridan kuvernööri Rick Scott puolestaan ilmoitti perjantaina pyrkivänsä rajoittamaan aseiden myyntiä nuorille. Scottin mukaan republikaanien hallitsemassa Floridassa pyritään nostamaan aseenoston yleinen ikärajaa 18:sta 21:een. NRA:lla on ollut aiemmin lämpimät suhteet Scottiin, mutta se vastustaa ikärajan nostamista.

Floridan nykylain mukaan pienaseen ostamiseen vaaditaan 21 vuoden ikää, mutta esimerkiksi rynnäkkökiväärin voi saada jo 18-vuotias. Uusin asekiista roihahti Yhdysvalloissa sen jälkeen, 19-vuotias mies surmasi rynnäkköaseella lähes 20 ihmistä floridalaiskoulussa helmikuun puolivälissä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on väläyttänyt opettajien aseistamista, mutta ainakaan Floridan kuvernööri Scott ei New York Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan ajatukselle lämpene. Sen sijaan Floridassa esitetään, että kouluja turvaamassa pitäisi olla yksi aseistettu poliisi tuhatta oppilasta kohden.

Lue lisää:

Asekeskustelu kuumenee koko ajan Yhdysvalloissa – Poliisin toiminta ja opettajien aseistaminen puhuttavat, Washingtoniin suurmielenosoitus

Yhdysvaltain aseyhdistyksen pomo: Floridan tragedian politisointi on häpeällistä

Jenkkinuoret kyllästyivät poliitikkojen tyhjiin puheisiin: "Jokaisen kouluampumisen jälkeen toistellaan samaa, mutta mikään ei muutu"

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi