1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Useita iskuja Afganistanissa – pommit surmasivat Kabulissa ja Helmandissa, 18 sotilasta kuoli Taliban-hyökkäyksessä

Pääkaupungin diplomaattialueella tehtiin itsemurhaisku. Talibanin hyökkäyksessä maan länsiosassa kuoli parikymmentä sotilasta.

Afganistan
Turvamies tarkastaa ambulanssia Kabulin keskustassa Afganistanissa.
Turvamies tarkasti ambulanssia Kabulin keskustassa Afganistanissa.Jawad Jalali / EPA

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja parikymmentä haavoittunut useissa itsemurhaiskuissa Afganistanissa. Yhden iskun tekijä räjäytti pomminsa pääkaupunki Kabulissa lähellä Naton paikallista päämajaa ja Yhdysvaltain suurlähetystöä.

Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan kohteena olisi ollut Afganistanin tiedustelupalvelun rakennus. Viranomaisten mukaan Kabulin iskussa kuoli ainakin yksi ihminen ja useita haavoittui.

Helmandin maakunnassa maan eteläosassa puolestaan ainakin kaksi sotilasta kuoli kahdessa pommi-iskussa. Lisäksi maan länsiosassa Farahin maakunnassa ainakin 18 sotilasta kuoli Taliban-kapinallisten hyökättyä tarkastuspisteelle.

Taliban on ilmoittanut tehneensä myös Helmandin iskut, Kabulin iskun tekijäksi on ilmoittautunut terroristijärjestö Isis.

Iskut yltyneet viime kuukausina

Afganistanin väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Nato alkoivat vetää joukkojaan maasta vuonna 2014. Talibanin ja terroristijärjestö Isisin nimiinsä ottamat hyökkäykset ovat muuttuneet myös aiempaa rajummiksi.

Tammikuun lopulla Kabulissa tehtiin yksi viime vuosien tuhoisimmista iskuista: Yli 100 ihmistä kuoli ja yli 230 haavoittui, kun Talibanin itsemurhapommittaja räjäytti ambulanssin vilkkaalla kadulla.

Uutista on päivitetty klo 10.23: Tarkennettu iskuissa kuolleiden määrää, kansainvälisillä uutistoimistoilla on määristä erilaisia tietoja. Lisätty Isisin ilmoitus Kabulin iskusta.

Lue lisää:

Afganistanin turvallisuus syöksykierteessä, Isis on uusin uhka – Asiantuntija: "Kabul on kuilun partaalla"

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi