1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luontokeskukset

Tammelassa erä- ja luonto-oppaaksi opiskelevat palvelevat nyt myös retkeilijöitä ja matkailijoita

Hämeen Luontokeskus Tammelassa on ottanut uuden askeleen toiminnassaan, kun Luontokeskuksen ruoria ryhtyi pyörittämään Eerikkilä.

Tarja Jaakkola ja Kimmo Teittinen kertovat, että Luontokeskukselta voi jo tällä hetkellä vuokrata mm. fatbike-pyöriä ja lumikenkiä sekä opaspalveluita. Kuva: Tiina Kokko / Yle

TAMMELA Lumiroiske lennähtää ilmaan, kun fatbike viuhahtaa ohi. Läskipyörää ei paljon paina, vaikka on talvi ja lunta. Sillä pääsee mainiosti polkemaan Luontokeskuksen lähimaastossa Tammelassa, Härkätien kulmilla.

Kohta ohi tarpoo myös lumikenkäilijöitä. Pyöräilijät ja kenkäilijät ovat Eerikkilän erä- ja luonto-opasopiskelijoita. Heillä on iso rooli Luontokeskuksen uusissa kuvioissa.

Metsähallitus ja Eerikkilä Sports & Outdoor kertoivat viime marraskuussa vahdinvaihdosta. Luontokeskuksessa toimii edelleen Metsähallituksen asiakaspalvelupiste ja info, mutta luvassa on myös uudenlaista toimintaa ja palveluja. Kaikesta tästä vastaa nyt Eerikkilä, ja käytännössä pitkälti erä- ja luonto-oppaaksi opiskelevat.

Opiskelijat ovat perustaneet Outdoor 4U -osuuskunnan, joka hoitaa asiakaspalveluinfon, opaspalvelut ja liikuntavarusteiden vuokrauspalvelun. Jotta tämä puolestaan onnistuu, on oppaiden koulutus siirtynyt Eerikkilästä Luontokeskukselle.

Opiskelijoilla oikeat ryhmät opastettavina

Luontokeskuksen palvelupäällikkö Kimmo Teittinen kertoo, että Luontokeskuksessa kehitetään uusia palveluja.

– Toki yhdessä Metsähallituksen kanssa. Koitetaan saada vähän toiminnallisuutta lisää.

Eerikkilän Urheiluopisto sijaitsee lähellä Luontokeskusta. Teittisen mukaan Luontokeskuksen pyörittäminen sopii Eerikkilälle.

Tämä sopii hyvin meille ja avaa uusia mahdollisuuksia eri asiakaskohderyhmiä ajatellen.

Kimmo Teittinen

– Viime vuosien aikana luonnossa liikkuminen ja tekeminen on kasvanut ympäri Suomen. Tämä sopii hyvin meille ja avaa uusia mahdollisuuksia eri asiakaskohderyhmiä ajatellen.

Luontoliikunnan opettaja Tarja Jaakkola huomauttaa, että Luontokeskuksen ympäristö on mainio myös erä- ja luonto-opaskoulutuksen kannalta.

– Meillä on jatkossa joka päivä oikeita asiakkaita ja oikeita ryhmiä opastettavana. Tulee monipuolisuutta ja käytännönläheisyyttä ja sitä oikeata työelämätuntumaa opiskeluun. Ei istuta enää niin paljon luokassa.

Keppihevosia ja metsäparkouria

Jos erä- ja luonto-oppaaksi opiskeleville ovat koittaneet uudet kuviot, niin yhtenä tavoitteena on saada myös lapset ja nuoret innostumaan luonnossa liikkumisesta.

Luonto lisää liikettä -hankkeessa ovat mukana Metsähallituksen ja Eerikkilän lisäksi Lounais-Hämeen kunnat. Tänä keväänä mukaan saadaan myös pilottiryhmät kertomaan kantansa siitä, millaisesta luonnossa liikkumisesta lapset ja nuoret ovat itse kiinnostuneet.

Kimmo Teittinen sanoo, että pilottiryhmäläisiä on jo valittu. He ovat neljäsluokkalaisia.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Heille järjestetään ohjelmaa, ja sitten tarkalla korvalla kuunnellaan, mistä he tykkäävät ja mitä he haluaisivat jatkossa tehdä. Sen pohjalta kehitetään lisää toimintaa.

Hankkeen projektipäällikkö Kati Vähäsarja pohtii, että lapsille ja nuorille suunnattu toiminta voi olla vaikka keppihevostelua luonnossa tai metsäparkouria.

Vaikka uudenlaisia luontoliikunnan muotoja etsitäänkin, se ei sulje pois perinteistä luonnossa liikkumista. Jos lapsia ja nuoria kiinnostavat erätaidot, niin sekin sopii pirtaan.