1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kultainen karhu

Kultaisen karhun sai romanialainen Touch Me Not –elokuva

Utöyan tapahtumista kertova filmi oli vahvana ennakkosuosikkina Berliinin elokuvajuhlilla, mutta se jäi kokonaan palkitsematta.

Kultainen karhu
Kultainen karhu -palkintopokaaleja
Soeren Stache / EPA

Berliinin filmifestivaalien Kultainen karhu -palkinnon on voittanut romanialainen elokuva Touch Me Not. Sen on on ohjannut ja käsikirjoittanut Adina Pintilie.

Lauantaina jaetun palkinnon arvo on 50 000 euroa.

Voittajaa on kuvattu kokeelliseksi ja tositapahtumiin perustuvaksi elokuvaksi, joka tarkastelee seksuaalista läheisyyttä ja siihen liittyviä pelkoja. Elokuvan ohjaaja Pintilie kertoi, että filmin tarkoituksena on "kutsua katsoja vuoropuheluun" sen seksistä, vammaisuudesta ja estoista antamien avoimien tulkintojen kanssa.

Yksi ennakkosuosikki oli yhdysvaltalainen Isle of Dogs, joka sai Hopeisen karhun parhaasta ohjauksesta. Elokuvan ohjaaja on Wes Anderson.

Elokuva on nukkeanimaationa toteutettu koiraseikkailu ja fantasia, jonka vertauskuvallisuus liittyy muun muassa poliittiseen populismiin. Koirien kohtelu muistuttaa myös pakolaisten asemasta.

Andersonin puolesta hopeakarhun otti vastaan näyttelijä Bill Murray, joka on antanut äänensä yhdelle elokuvan koirista.

– En koskaan ajatellut meneväni töihin koirana ja tulevani kotiin karhuna, hän kommentoi. Ich bin ein Berliner Hund (Olen berliiniläinen koira), hän jatkoi viitaten Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn Berliinissä kesäkuussa 1963 pitämään kuuluisaan puheeseen.

Isle of Dogs on tulossa Suomen elokuvateattereihin keväällä.

Norjalaisfilmi kertoo murhenäytelmästä vuonna 2011

Toinen Berliinin filmifestivaalien vahva voittajasuosikki oli norjalainen Utöya 22. juli (englanninkielisen version nimenä on U - July 22), mutta se jäi vaille palkintokarhuja.

Elokuva kertoo heinäkuussa 2011 Utöyan saarella tapahtuneesta murhenäytelmästä. Anders Behring Breivik surmasi saarella 69 ihmistä, joista lähes puolet oli alaikäisiä. Lisäksi noin 60 ihmistä haavoittui.

Elokuvan on ohjannut Erik Poppe. Hän kertoi aiemmin lehdistötilaisuudessa halunneensa muistuttaa, miltä äärioikeiston väkivalta voi näyttää.

Rooleissa on lähes yksinomaan ensikertalaisia. Elokuva etenee reaaliajassa ja näennäisesti yhdellä otoksella, jossa kuvitteellinen Kaja etsii suojaa ja siskoaan.

Berliinin elokuvafestivaaleilla nähtiin puolentoista viikon 15.–25. helmikuuta kaikkiaan noin 400 elokuvaa. Kultaisesta karhusta kilpaili 19 ehdokasta. Berliinin elokuvafestivaali on yksi vanhimmista ja arvostetuimmista alan tapahtumista maailmassa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi