Italiassa kymmenet tuhannet osallistuivat poliittisiin mielenilmauksiin – 5 000 poliisia valvoi marssien turvallisuutta

Äärioikeiston ja antifasistien kilpailevia mielenosoituksia pidettiin eri puolilla maata.

mielenosoitukset
Mellakkapoliisit seisovat suojamuurina poliittisia marssijoita vastaan Milanossa.
Matteo Bazzi / EPA

Italiassa kymmenettuhannet ihmiset ovat osallistuneet äärioikeistolaisiin tai antifasistisiin mielenosoituksiin eri puolilla maata.

Milanossa marssien yhteydessä ilmeni joitakin väkivaltaisuuksia, mutta pääosin marssit ovat sujuneet melko rauhallisesti.

Poliittisia marssijoita Palermossa.
Poliittisia marssijoita Palermossa.Lannino / EPA

Maan sisäministeriön mukaan marsseja järjestettiin ainakin 119. Suurin marssi oli Roomassa. Se kokosi noin 15 000–20 000 osallistujaa, mutta sujui tiettävästi ilman väkivaltaa.

Viranomaiset olivat valmistautuneet turvatoimiin, sillä aiemmin tässä kuussa vataavat marssit aiheuttivat väkivaltaisuuksia. Mielenosoituksia oli valvomassa 5 000 poliisia, heistä 3 000 Roomassa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Palermossa marssiittiin lauantaina. Ihmiset kantavat lakanoita ja kylttejä.
Palermossa marssiittiin lauantaina.Lannino / EPA

Väkivaltaiset kahakat äärioikeistolaisten ja fasismin vastustajien välillä ovat lisääntyneet Italiassa parlamenttivaalien lähestyessä. Eri marsseilla vastustetaan muun muassa maahanmuuttoa ja fasismia.

Osa italialaisista vastustaa jyrkästi maahanmuuttoa, joten kylteissä luki esimerkiksi "Italialaiset ensin". Toiset taas pelkäävät aiemman historian toistumista, joten kylteissä luki "Ei koskaan enää fasismia".

Italiassa järjestetään parlamenttivaalit 4. maaliskuuta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters