1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hätämerkit

Satoja hätäraketteja ammutaan sunnuntaina Espoon taivaalle

Etelä-Espoon Mellstenin rannassa järjestetään suuri hätämerkinantoharjoitus.

hätämerkit
Hätäraketteja jääsohjossa Espoossa 2016.
Mikael Albrecht / Espoon Meripelastajat

Espoon Haukilahdessa järjestetään sunnuntaina hätämerkinantoharjoitukset. Espoon Meripelastajien ja Helsingin Meripelastusyhdistyksen yhteinen harjoitus pidetään Mellstenin rannassa sunnuntaina 25. helmikuuta kello 9–18.

Järjestäjien mukaan tapahtumaan osallistuu noin 200 veneilijää, jotka harjoittelevat hätärakettien ampumista sekä käsisoihtujen ja oranssien merkkisavujen käyttöä. Veneilijät ampuvat ilmaan useita satoja hätäraketteja.

Hätämerkkien käyttön harjoittelua suositellaan kaikille veneilijöille. Etenkin hätäraketin ampumisen harjoittelu on tärkeää, sillä hätätilanteessa täytyy osata toimia oikein, ettei aiheuta vaaraa itselleen tai muille.

Veneen koko miehistön tulisi tuntea hätämerkinantovälineet ja osata käyttää niitä. Kaikkien tulisi myös tietää, missä niitä veneessä säilytetään.

Hätäraketteja ei saa ampua muutoin kuin hädässä tai Espoon kaltaisissa virallisissa harjoitustilaisuuksissa. Jokainen ilmaan ammuttu ja havaittu hätäraketti aloittaa viranomaistoimenpiteet.

Edellisen kerran vastaava tapahtuma järjestettiin Espoossa kaksi vuotta sitten. Tuolloin aurinkoinen sää toi Haukilahteen paljon ulkoilijoita ja hätäraketit näkyivät kauas kirkkaan sinisellä taivaalla. Niistä soitettiin hätäkeskukseen useita satoja kertoja.

Hätätilanteessa hätäraketit tulisi ampua 3–5 minuutin välein toisistaan. Jos Etelä-Espoon taivaalla näkee sunnuntaina 25. helmikuuta kello 9–18 välisenä aikana useita peräkkäisiä hätäraketteja, ne ovat todennäköisesti peräisin harjoituksesta.

Lue seuraavaksi