Washington Post: Trumpin vävyn pääsy salaisiin tietoihin yhä väliaikaisen turvallisuusselvityksen varassa

Presidentin vanhemman neuvonantajan ja muun muassa Lähi-itä-neuvotteluista vastaavan Jared Kushnerin taustan tarkistus on kestänyt jo yli vuoden.

Valkoinen talo
Jared Kushner
Jared KushnerNicholas Kamm / AFP

Yhdysvalloissa on noussut kysymyksiä presidentti Trumpin vävyn Jared Kushnerin turvallisuusselvityksestä ja oikeudesta toimia arkaluonteisten ja salaisten tiedostojen suhteen. Yhdysvaltalaislehti Washington Post kertoo (siirryt toiseen palveluun) käyneen ilmi, että Kushner ja kymmeniä muita Valkoisen talon työntekijöitä työskentelee edelleen väliaikaisen selvityksen turvin.

Kushner on työnsä puolesta presidentin neuvonantajana päässyt yli vuoden ajan joihinkin Yhdysvaltain arkaluontoisimpiin aineistoihin, vaikka hänen taustatutkintansa ei ole vielä valmistunut. Hän on voinut osallistua salaisiin tiedotustilaisuuksiin, päästä presidentin päivittäiseen tiedustelutietokantaan ja toimittaa tiedustelupyynnöt tiedustelupalvelulle.

Näin pitkä väliaikainen lupa poikkeuksellinen

Valkoisessa talossa työskentelee Washington Postin mukaan kymmeniä työntekijöitä, joiden turvallisuusselvitys ei ole valmis. Lehden haastattelemien turvallisuusselvitysasiantuntijoiden mukaan yleensä korkeat virkamiehet eivät saa väliaikaista pääsyä huipputason ja arkaluonteisiin tiedostoihin yli kolmeksi kuukaudeksi.

Washington Postin mukaan Kushnerin asianajaja on kertonut virkamiesten olevan vakuuttuneita siitä, että Kushnerin turvallisuusselvityksen viivästymisessä ei ole ollut mitään epätavallista. Valkoisen talon kansliapäällikkö John F. Kelly on kuitenkin ilmoittanut, että henkilöstö, joiden turvallisuusselvityksiä ei ole saatu valmiiksi, ei enää pystyisi katsomaan huippusalaisia tietoja.

Kellyn mukaan Valkoisessa talossa ei lähtökohtaisesti ole enää sallittua, että tietyt työntekijät saavat väliaikaisen turvallisuustarkastuksen nojalla pääsyn salaisiin tietoihin. Tämä käytäntö olisi uhka Kushnerille, presidentin vanhemmalle neuvonantajalle, jonka taustatutkimus on kestänyt yli vuoden.

Trump jättää vastuun kansliapäällikölle

Presidenttinä Trump voi myöntää Kushnerille korkeatasoisen turvallisuusselvityksen, vaikka selvitys jatkuisi edelleen. Trump sanoi kuitenkin perjantaina, että hän jättää päätöksen Kellylle, joka on Kushnerin esimies. Tiedotustilaisuudessa Trump kuitenkin sanoi, että Kushneria on "käsitelty erittäin epäoikeudenmukaisesti" ja kritisoi turvallisuusselvitysprosessia.

Washington Postin mukaan Kushnerin turvallisuusselvityksen valmistumista on viivyttänyt ainakin osin hänen oma toimintansa. Lehti kertoo, että Kushner on joutunut täydentämään vuoden 2017 aikana kolme kertaa pyydettyjä tietoja yhteyksistä ulkomaille. Kushnerin mukaan tiedot ovat jääneet aiemmin pois epähuomiossa.

Trump on antanut Kushnerin hoidettavaksi muun muassa Yhdysvaltojen osuuden Lähi-idän rauhanneuvotteluissa sekä muita ulkosuhteisiin liittyviä tehtäviä.