Pohjois-Korean virkamiehistö saapui olympiapäättäjäisiin – joukkoa vetää kiistelty kenraali

Kenraali pääsi Etelä-Korean mustalta listalta vierailun ajaksi. Yhdysvalloista päättäjäisissä on paikalla Ivanka Trump.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean vastainen mielenosoitus Etelä-Korean Pyeongchangissa
Mielenosoittajat kokoontuivat Pyeongchangissa sunnuntaina.Teemu Tammilehto / Yle

Joukko Pohjois-Korean hallinnon edustajia saapui sunnuntaina edustamaan maata Pyeongchangin olympiakisojen päättäjäisissä. Vastaanotto ei ollut kovin lämmin, sillä mielenosoittajat vaativat edustustoa johtavan entisen kenraalin pidättämistä.

Kenraali Kim Yong-cholia on syytetty Etelä-Koreassa muun muassa osallisuudesta Etelä-Korean sotalaivan upotukseen vuonna 2010. Kim Yong-chol johti tuolloin Pohjois-Korean sotilastiedustelua. Pohjois-Korea on kiistänyt upottaneensa laivan.

Satakunta mielenosoittajaa yritti sunnuntaina estää Pohjois-Korean autosaattueen etenemisen istumalla sillalla, mutta pohjoiskorealaiset kulkivatkin toista reittiä. Etelä-Korea oli lähettänyt paikalle 2 500 poliisia.

Pohjois-Korean vastainen mielenosoitus Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa.
Pohjois-Korean vastainen mielenosoitus Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa lauantaina.Joseph Chung / AFP

Yle Urheilun toimittaja Teemu Tammilehto kertoo Pyeongchangista, että myös kisapaikkojen lähistöllä osoitetaan mieltä Pohjois-Koreaa ja sen edustajia vastaan. Ainakin yksi muutaman kymmenen ihmisen protesti järjestettiin aamulla Suomen aikaa kilometrin päässä olympiastadionilta.

Avajaisissa kävi Pohjois-Korean johtajan sisar

Kim Yong-chol on toiminut merkittävissä tehtävissä Pohjois-Korean hallinnossa vuosikymmenten ajan. Nykyään Kim on Etelä-Korea-suhteista vastaavan komitean varajohtaja.

Etelä-Korea on pyrkinyt liennyttämään suhteita pohjoiseen päästämällä Pohjois-Korean edustajia vierailemaan olympiakisoissa. Kim Yong-cholkin oli ennen kisoja mustalla listalla.

Kisojen avajaisissa tehtiin vierailuhistoriaa, kun Pohjois-Korean johtajan sisar Kim Yo-jong saapui Pyeongchangiin. Pohjois-Koreaa hallitsevan perheen edustajia ei ole aiemmin Etelä-Koreassa nähty. Kim kutsui Etelä-Korean presidentin Pjongjangiin tapaamaan veljeään Kim Jong-unia.

Päättäjäisiin osallistuu myös Yhdysvaltain presidentin neuvonantaja ja tytär Ivanka Trump. Toistaiseksi ei ole tietoa, tapaako Trump Pohjois-Korean edustajia.

Uutista on päivitetty klo 9.59: Lisätty Yle Urheilun tiedot mielenosoituksesta kisapaikkojen lähistöllä.

Pyeongchangin kisojen päättäjäisiä voi seurata Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa klo 13 alkaen.

Lue lisää:

Yhdysvaltojen vastaisku Pohjois-Korean hymydiplomatiaan – Ivanka Trump vierailee olympialaisissa sunnuntaina

Lähteet: Reuters, AP, AFP