Herätys: Ulkomaalaisten asuntokaupat kasvussa, Leicesterissä räjähdys liikehuoneistossa, idästä virtaa hyytävää ilmaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Asuntoesittely Helsingissä.
Markku Ulander / Lehtikuva

Ulkomaan kansalaiset ostivat Suomesta yli 5 000 asuntoa 2017

Ulkomaalaisten asuntokaupat ovat lisääntyneet Suomessa. Kaikkiaan ulkomaalaiset yksityishenkilöt ostivat viime vuonna lähes 5 200 kiinteistöä tai asunto-osaketta Suomesta. Kaikista tehdyistä asuntokaupoista ulkomaalaisten ostajien osuus on vielä pieni, mutta kiinteistönvälittäjät kertovat havainneensa ulkomaalaisten aktivoituneen asuntomarkkinoilla. Jutustamme voit lukea, minkä maalaisia ostajia myynnissä olevien asuntojen näytöissä liikkuu.

Suuret tornitalot näkyvät kauas, ja siksi niiden pitäisi olla aivan poikkeuksellisen hienoja, lataa asiantuntija

Suomen Arkkitehtiliitto penää Suomeen nykyistä tasokkaampaa korkeaa rakentamista. Ympäri Suomea on vireillä useita, jopa kymmeniä, tornitalohankkeita. Asiantuntijan mielestä vauhti on nyt niin kova, että keskustelu tornitalojen arkkitehtuurista uhkaa jäädä teknisten vaatimusten alle.

Suomen Arkkitehtiliitto Safan puheenjohtaja, arkkitehti Henna Helander Vuosaaren Cirrus tornitalon juurella
Antti Kolppo / Yle

Leicesterissä räjähti, kuusi ihmistä sairaalaan

Leicesterissä Keski-Englannissa on tapahtunut sunnuntai-illalla voimakas räjähdys. Ainakin kuusi ihmistä on kuljetettu sairaalaan, mutta muista loukkaantuneista tai mahdollisista kuolonuhreista ei ole tietoa. Liikehuoneistossa sattuneen räjähdyksen syy ei ole toistaiseksi tiedossa, mutta poliisin mukaan mikään ei tällä hetkellä viittaa terrorismiin.

Kuvassa sammuttajat tarkastelevat savun keskellä räjähdyksen aiheuttamia tuhoja.
Räjähtäneessä rakennuksessa oli sekä liikehuoneisto että asuinhuoneistoja. Räjähdys tapahtui Leicesterin Hinckley Roadilla sunnuntaina.Tim Keeton / EPA

Irak tuomitsi turkkilaisia naisia kuolemaan Isis-yhteyksistä

Irakilainen oikeusistuin on langettanut ainakin 15 turkkilaiselle naiselle hirttotuomion terroristijärjestö Isisiin kuulumisesta. Tuomittujen kerrotaan olevan 20–50-vuotiaita. Irakissa on kaikkiaan pidätetty satoja naisia ja lapsia epäiltyinä Isis-taistelijoiden lähipiiriin kuuluviksi tai jihadisteiksi.

Maanantaina sataa paikoin pakkaslunta

Viikko alkaa osittain aurinkoisena suuressa osassa maata. Ylen meteorologi Anne Borgströmin mukaan idästä virtaava selvästi kylmempi ilma ja voimistuva itään kääntyvä tuuli saa sään tuntumaan jäätävältä. Maanantaina sataa etelässä ja idässä paikoin vähän pakkaslunta.

Sääkartta.
Yle

Lisää säästä yle.fi/saa.