Iran: Syyria suostuu ja ei suostu tulitaukoon – pommitukset Itä-Ghoutassa jatkuivat

Syyrialaisjärjestön mukaan ilmaiskut ja tykistötuli eivät ole yhtä rajuja kuin aiemmin viikolla. YK:n turvallisuusneuvosto vaati lauantaina yksimielisesti tulitaukoa Syyriaan.

Syyria
Verta vuotava mies etsii pommituksista selvinneitä Doumassa.
Syyrialainen mies etsi pommituksista selvinneitä Doumassa torstaina.Hamza Al-Ajweh / AFP

YK:n turvallisuusneuvosto päätöslauselma Syyrian tulitauosta ei näytä hiljentäneen aseita Syyriassa. Sisällissotaa seuraavan syyrialaisjärjestön, paikallisten asukkaiden ja pelastustyöntekijöiden mukaan Syyrian armeijan ilmaiskut ja tykistötuli ovat jatkuneet Itä-Ghoutassa.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan pommitukset eivät olleet kuitenkaan yhtä rajuja kuin aiemmin kuluneella viikolla. Kapinallisjoukot kertovat myös ottaneensa yhteen Syyrian armeijan kanssa useissa paikoissa.

Itä-Ghoutaa hallitsevista kapinallisryhmistä kaksi suurinta ovat ilmoittaneet sitoutuvansa tulitaukoon, mutta vastaavansa, jos sitä rikotaan. Terroristiryhmät kuten Isis, Al-Qaida ja Al-Nusran rintama eivät ole mukana tulitauossa.

Iran: Teheran ja Damaskos noudattavat tulitaukoa

Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia tukevan Iranin armeijan esikuntapäällikkö sanoi sunnuntaina, että Iran ja Syyrian hallinto kunnioittavat turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa. Iranilaisen uutistoimiston välittämän lausunnon mukaan Iranin armeija ei katso tulitauon koskevan kuitenkaan Syyrian pääkaupungin Damaskoksen alueita, joita sen mukaan "terroristit pitävät hallussaan".

Syyrian hallinnosta tai armeijasta ei ole toistaiseksi kommentoitu tulitaukoa. Syyrian hallinto on pommittanut Damaskoksen itäpuolella sijaitsevaa Itä-Ghoutaa viikon ajan. Pommituksissa arvioidaan kuolleen yli 500 ihmistä. YK:n arvion mukaan alueella asuu 400 000 ihmistä.

Venäjä, Saksa ja Ranska keskustelevat tulitauosta

YK:n turvallisuusneuvosto päätti lauantaina yksimielisesti vaatia Syyriaan 30 päivän tulitaukoa. Päätöslauselmaa rukattiin useaan kertaan, ja lopulta voimaantuloajaksi määriteltiin "viipymättä". Venäjä äänesti tällä kertaa tulitauon puolesta, mutta epäili sen toteutumista.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin on määrä keskustella sunnuntaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Syyrian tulitauon toimeenpanosta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP