Hyppää sisältöön

Hyväntekijä Brother Christmas kiistää rahankäytön epäselvyydet: "Tämä ei pidä paikkaansa"

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina suositun some-hyväntekijän avustusrahakuvioista.

Brother Christmas Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Brother Christmas -hyväntekeväisyysyhdistys kiistää rahankäyttöönsä liittyvät epäselvyydet. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi sunnuntaina, että epäselvyyksiä olisi ollut esimerkiksi yksittäisten ihmisten elämänkohtaloilla kerättyjen avustussummien määrässä ja kohdentumisessa sekä yhdistyksen saamien lahjakorttien käytössä.

Yhdistys henkilöityy tuusulalaiseen Ari Koposeen, joka esiintyy Brother Christmas -hahmona ja toimii yhdistyksen puheenjohtajana.

Koponen julkaisi iltapäivällä yhden jälkeen mediatiedotteen, jossa kertoo oman kantansa asioista. Hän julkaisi sen myös noin 132 000:lle Facebook-seuraajalleen. Koponen kertoi edelleen laativansa pidempää vastinetta HS:n esille nostamiin kysymyksiin.

– Lehti esimerkiksi väittää minun keränneen avustuksia tarvikkeisiin, joita olisin jo saanut lahjoituksena. Tämä ei pidä paikkaansa. Lisäksi lehti muun muassa väittää minun käyttäneen avustuksena saatuja lahjakortteja omien menojeni maksamiseen, mikä ei pidä paikkansa. Lisäksi lehti väittää minun ottaneen yhdistykseni saamia lahjatavaroita itselleni ja jakaneeni niitä lähipiirilleni. Tämäkään ei pidä paikkansa, Koponen sanoo tiedotteessa.

Helsingin Sanomien jutussa Koposen toiminnasta kertoo esimerkiksi Brother Christmasin palkattu työntekijä, joka teki yhdistykselle töitä muutaman kuukauden ajan vuonna 2017. Työntekijän mukaan Koponen maksoi heidän yhteisiä menojaan hyväntekeväisyyteen tarkoitetuilla lahjakorteilla ja piti yhdistyksen saamia lahjatavaroita itsellään tai lähipiirinsä käytössä.

Lahjakortit ovat "menneet siihen, mihin ollaan sovittu lahjoittajien kanssa", Koponen sanoi aamupäivällä STT:lle.

Toiminta kasvanut nopeasti

Viime vuonna Koponen keräsi rahaa esimerkiksi kuolemansairaiden lasten toiveiden toteuttamiseen. HS:n jutussa kaksi nimettömänä asioista kertovaa äitiä kokee avustusrahoihin liittyvän epäselvyyksiä. Toisen haastatellun äidin mukaan avustusrahaa käytettiin lentolippuihin, mutta matkan majoituksen ja ruoat perhe sai sponsoreilta. Äideille jäi epäselväksi, paljonko rahaa heidän lastensa tarinoilla oli kerätty ja miten paljon sitä oli käytetty lasten tarpeisiin, sillä kuitteja tai tilitositteita ei heidän mukaansa käytetty.

– Kuitit pyritään pyytämään kaikilta, mutta varmasti on yksittäisiä keneltä niitä ei ole ollut, Koponen kommentoi.

Brother Christmasin toiminta on kasvanut nopeasti. Viime vuonna yhdistyksen tulot olivat noin 963 000 euroa, selviää tilinpäätöksestä. Varsinaisen toiminnan kulut olivat HS:n mukaan 920 000 euroa. Yhdistys sai viime heinäkuussa Poliisihallitukselta rahankeräysluvan. Tätä ennen toimintaa rahoitettiin HS:n mukaan pinssien ja rannekkeiden myynnillä.

Koposen tiedotteen mukaan kerätyistä rahoista vajaat viisi prosenttia meni yhdistyksen kuluihin, esimerkiksi palkkoihin ja matkakuluihin.

"Palkkani maksoi tukijayritys"

Koponen sanoo STT:lle, että Brother Christmas -toiminta oli viime vuonna hänen päätyönsä. Yhdistyksen julkaiseman toimintakertomuksen mukaan Koposen palkan on maksanut toimintaa tukemaan lupautunut yritys eikä palkanmaksuun ole käytetty lahjoituksena saatuja rahoja. STT:lle Koponen sanoo saaneensa viime vuonna palkkaa 15 500 euroa.

Yhdistys kertoo nettisivuillaan, että sen avustettaviin kuuluvat erityisesti vanhukset, veteraanit, vammaiset, lapset ja lapsiperheet. Apu voi olla mitä tahansa ruoka-avusta tapahtumien järjestämiseen. Yhdistyksen toimintakertomuksen mukaan viime vuonna "apua ja iloa" sai 7 000 henkilöä.

.
.