Kristinuskon pyhin paikka, Pyhän haudan kirkko Jerusalemissa, suljettiin verokiistan vuoksi

Kristityt kirkkokunnat vastustavat Jerusalemin viranomaisten säätäämää lakia sen kiinteistöjen verottamisesta ja sen entisten maiden takavarikoinnista.

Jerusalem
Jeesuksen hauta Pyhän haudan kirkossa Jerusalemissa.
Jeesuksen hauta Pyhän haudan kirkossa Jerusalemissa.ATEF SAFADI / EPA

Kristinuskon pyhimpänä paikkana pidetty Pyhän haudan kirkko sulki ovensa Jerusalemissa. Kirkko on yksi suosituimmista nähtävyyksistä ja pyhiinvaelluskohteista Jerusalemissa, ja kristityt uskovat sen sijaitsevan paikalla, johon Jeesus ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin.

Kirkko suljettiin vastalauseena Jerusalemin viranomaisten päätökselle panna verolle kirkon omistamia kaupallisia kiinteistöjä. Jerusalemin pormestarin Nir Barkatin mukaan kirkko on velkaa kaupungille yli 150 miljoonaa euroa maksamattomia verotuloja.

Protestin taustalla on myös lakiesitys, joka antaisi viranomaisille valtuudet takavarikoida kirkon yksityisille maanomistajille myymiä tontteja.

Pyhän haudan kirkkoa hoitavien kreikkalaisortodoksisen, katolisen ja armenialaisapostolisen kirkkokuntien johtajat sanoivat tiedotteessaan, että kaupungin viranomaiset pyrkivät heikentämään kristittyjen asemaa Jerusalemissa, ja että kirkko pysyisi kiinni toistaiseksi.

– Tämä muistuttaa meitä kaikkia synkästä ajasta Euroopassa, jolloin samanlaisia lakeja säädettiin juutalaisia vastaan, kirkkokuntien johtajat sanoivat.

Kirkko omistaa lukuisia kiinteistöjä Jerusalemissa

Viranomaiset ovat perustelleet kirkon entisten tonttien takavarikoinnin mahdollistavaa lakia sillä, että se suojelisi tonteille rakennettuja kotitalouksia.

Kirkko omistaa eri puolilla Jerusalemia lukuisia maa-alueita ja on myynyt niitä yksityisille kiinteistöalan yrityksille. Laki antaisi viranomaisille valtuudet takavarikoida tontteja yksityisiltä maanomistajilta, mikäli ne päättävät olla jatkamatta tonttien vuokrasopimuksia.

Kirkko vastustaa tätä lakiehdotusta ja väittää sen hankaloittavan sen omistamien tonttien myymistä yksityisille omistajille. Kiinteistömyynti on merkittävä tulonlähde kirkolle, joka rahoittaa sillä uskonnollista toimintaansa.

Lähteet: Reuters, AFP