Irak tuomitsi turkkilaisia naisia kuolemaan Isis-yhteyksistä

Irakissa on pidätetty satoja naisia ja lapsia epäiltyinä Isis-taistelijoiden lähipiiriin kuuluviksi tai jihadisteiksi.

Isis
ISIL ISIS lippu ja Irakin lippu
Irakissa on pidätetty satoja naisia ja lapsia epäiltyinä Isis-kytköksistä.Baraa Kaanan / EPA

Irakilainen oikeusistuin on langettanut ainakin 15 turkkilaiselle naiselle hirttotuomion terroristijärjestö Isisiin kuulumisesta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Joidenkin tietojen mukaan kuolemantuomion olisi saanut 16 naista, kun taas toisten lähteiden mukaan yksi naisista olisi tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Tuomittujen kerrotaan olevan 20-50-vuotiaita. Bagdadilaisen oikeusistuimen tuomarin mukaan naiset olivat joko naimisissa Isis-taistelijoiden kanssa tai he tarjosivat Isisille tukeaan terrori-iskujen toteuttamisessa. Heillä on kuukausi aikaa valittaa tuomioistaan.

Irakin hallitus julisti sodan Isisiä vastaan joulukuussa. Uutistoimisto AFP:n mukaan maassa on pidätetty ainakin 560 naista ja 600 lasta epäiltyinä Isis-taistelijoiden lähipiiriin kuuluviksi tai jihadisteiksi. Monet pidätetyt ovat nyt joutuneet oikeuden eteen.

Tuhannet ulkomaalaiset ovat taistelleet Isisin riveissä Irakissa ja Syyriassa. Alkuvuoden aikana ainakin kaksi ulkomaalaista naista, saksalainen ja turkkilainen, ovat saaneet kuolemantuomiot Isis-yhteyksistään. Lisäksi 10 naista on tuomittu elinkautisiin vankeusragaistuksiin.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on huolissaan oikeusprosessista ja pitää oikeudenkäyntejä epäreiluina.