Tiistai on toppahousuja täynnä – video: Siperian pakkanen voi tuntua tuulessa jopa lähes 30-asteiselta

Maan keski- ja eteläosissa kannattaa panostaa talvitamineisiin, sillä tuuli voi olla puuskissa navakkaa.

sää
Viikko 9 alkaa kylmänä
Viikko 9 alkaa kylmänä

Pakkanen kiristyy maanantai-iltana koko maassa, kun itäinen puhuri tuo lisää kylmää ilmaa.

– Siperiasta virtaa edelleen ilmamassaa Eurooppaan. Siellä se on päässyt koko talven kylmenemään ja tulee nyt meille, kertoo Ylen meteorologi Elina Lopperi.

Kylmintä on maan keski- ja eteläosissa: yöllä mittarissa on –25 astetta ja päivälläkin –15 astetta. Pakkasen purevuutta lisää tuuli: Lopperin mukaan keskituuli näyttäisi olevan kohtalaista eli 4–7 metriä sekunnissa.

Puuskissa tuuli voi yltyä navakaksikin eli 7–13 metriin sekunnissa. Silloin 15 pakkasastetta tuntuukin lähes 30:ltä. Pakkasen purevuudesta voit lukea lisää täältä.

Pohjoisessa pysytään edellispäivien lämpötiloissa eli yöllä pakkasta on noin 20 astetta ja päivällä kymmenkunta. Maanantaina koko maassa voi sataa lunta, mutta tiistaipäivä on koko maassa aurinkoinen.

Meteorologi Elina Lopperin mukaan Lapissa korkeapaine näyttää vahvistuvan, mikä merkinnee siellä hiihtolomiaan viettäville "leppoisaa hiihtokeliä". Oman paikkakuntasi sääennusteen näet Ylen sääsivuilta.

Lue tästä vinkkejä siihen, miten sinä lapsesi, kotisi, autosi ja vaikka putkesi selviätte pakkasesta.

Maaliskuu ei tuo lämpöä mukanaan

Ilmatieteen laitos on antanut maan etelä- ja keskiosaan maanantai-illasta keskiviikkoaamuun asti varoituksen (siirryt toiseen palveluun) purevasta pakkasesta. Pakkanen voi aiheuttaa riskiryhmille terveysongelmia.

Keskiviikonkin jälkeen talvinen sää jatkuu, vaikka kalenteri näyttää torstaina jo kevättä. Pakkasta on loppuviikolla yleisesti yöllä noin 15 astetta ja päivällä noin 10 astetta. Pohjoisessa pilvisyys lisääntyy, ja jo keskiviikkona on lämpimämpää. Sateet jäävät kuitenkin vähäisiksi.

Pitkän ajan ennusteen perusteella tavanomaista kylmempi sää jatkuu koko maaliskuun ajan. Maaliskuun 5. päivänä alkava viimeinen hiihtolomaviikko on ennusteen perusteella viisi astetta tavanomaista kylmempi koko maassa.

Kylmää ja talvista on muuallakin Euroopassa. Esimerkiksi Roomassa satoi lunta ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen.

Lue lisää pakkaspäivien arkipulmista:

Kannattaisiko sittenkin tilata taksi? Näin pakkanen vahingoittaa autosi moottoria

Katso, ketkä riemuitsevat kovasta pakkasesta – norpalle muodostuu kantava jää ja lapsiperhe saa tuhottua täit

Konstaapeli "Pakkanen" partioi – Pakkanen pitää pelastuslaitoksen kiireisenä, mutta vähentää poliisin tehtäviä