1. yle.fi
  2. Uutiset

Miten tuuli lisää pakkasen purevuutta? Katso taulukko: jo kohtalainen tuuli tuplaa hyytävyyden

Ennen kuin varaudut pakkaseen, muista tarkistaa tuulilukema: kymmenen astetta saattaa tuntua 20:ltä.

sää
infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

– Eihän täällä niin kylmä ollutkaan, saattaa pakkaseen lähtijä hymähtää oven suljettuaan.

Kunnes tuuli tunkeutuu vaatekerrosten väliin – ja sitä kautta luihin ja ytimiin. Tiistaina tuulta on luvassa puuskissa jopa navakasti. Viidentoista asteen pakkanen voikin siis tuntua lähes kolmeltakymmeneltä.

Kymmenen pakkasastettahan eivät vielä sinänsä hyydytä näillä leveysasteilla eläviä, mutta jos tuuli puhaltaa edes kohtalaisesti eli 4–7 metriä sekunnissa, pakkanen tuntuu jo kaksi kertaa kireämmältä. Mutta mistä tämä johtuu?

Ihmisen iholta siirtyy koko ajan lämpöä ympäröivään ilmaan. Mitä kylmempää on, sitä enemmän lämpöä häviää iholta. Tuuli tehostaa tätä lämpöhävikkiä, ja siksi ilma tuntuu vielä kylmemmältä ja pakkanen purevammalta. Yllä olevasta taulukosta näet, kuinka purevalta pakkanen tuntuu erilaisissa lämpötiloissa ja tuuliolosuhteissa.

Ilmatieteen laitos (siirryt toiseen palveluun) ilmoittaa nykyään paikallissään ennusteissaan niin sanotun "tuntuu kuin" -lukeman, jossa tuulen vaikutuksen lisäksi otetaan huomioon ilmankosteus.

Suuri paleltumisvaara uhkaa vasta poikkeuspakkasissa

Kylmyysriskit on jaettu kolmeen eri luokkaan (purevuuden näet taulukosta):

1. Erittäin kylmä: purevuus -25...-35, paleltumat ovat todennäköisiä pitkähkön ulkona olon seurauksena

2. Paleltumisvaara: purevuus -35...-60, paleltumat mahdollisia 10 minuutin ulkona olon seurauksena

3. Suuri paleltumisvaara: paleltumavammat ovat ilmeisiä jo alle 2 minuutissa.

Suuri paleltumisvaara edellyttäisi siis jo varsin kireää pakkasta ja kovaa tuulta. Paleltumisvaara kuitenkin syntyy jo -20 asteessa, jos tuuli on kohtalaista. Kun pakkasta on yli 30 astetta, siihen riittää heikkokin tuulenvire. Yleensä pakkanen kuitenkin kiristyy tyynessä säässä, kun tuuli ei sekoita ilmaa.

Lisää pakkasen purevuudesta Ylen sääsivuilla

Lue seuraavaksi