Sikafarmari puolustaa työtään vegaanille Kuplat-sarjassa: "Se on hyvin hiljainen toimitus se hengenpäästö"

Lahtelainen vegaani Teemu Almén tutustuu Kuplat-juttusarjan tuoreessa jaksossa karkkilalaiseen sikatalousyrittäjään Reetta Kiveen ja tämän luomusikalaan, josta possut kävelevät omin jaloin teurastettavaksi naapurirakennukseen.

lihansyönti
Lahtelaisen The Clinic -tatuointiliikkeen omistaja, lävistäjä ja kuntosalitreenaaja Teemu Almén, Kuntosali Fressi, Lahti, 12.2.2018.
Teemu Alménin mielestä vegaaniravinto sopii treenaamiseen vallan mainiosti.

Tatuointi- ja lävistysalan yrittäjä Teemu Almén, 42, on ollut vegaani yli 20 vuotta.

– Vegaaniudessa yhdistyy kolme minulle tärkeää asiaa: ympäristö globaalisti, eläimet ja niiden hyvinvointi sekä oma terveys. Kasvissapuska on terveellisempää kuin eläinpohjainen ravinto, Almén selvittää.

Reetta Kivi, 41, on pyörittänyt miehensä kanssa luomusikatilaa ja tilateurastamoa Karkkilassa 12 vuoden ajan. Tila on ollut Reetan suvulla sata vuotta.

– Lapsesta asti olen tottunut siihen että syödään lihaa - mutta syödään myös kasviksia. Lihan syönti on luonnollinen osa tätä maaseudun elämää, hän toteaa.

Kuplat-sarjan jutussa (yllä) Almén ja Kivi keskustelevat luomusikojen oloista ja lihansyönnin eettisyydestä.

Lahtelaisen The Clinic -tatuointiliikkeen omistaja, lävistäjä ja kuntosalitreenaaja Teemu Almén (vas) ja maatilayrittäjä Reetta Kivi (oik), sikala, Kiven Säästöpossu, Karkkila, 16.2.2018.
Vegaani Teemu Almén tutustui Kuplat-sarjassa Reetta Kiven luomusikalaan.Jari Kovalainen / Yle

Reetta Kivi:

–Siirtyminen luomuun 80-luvun lopulla oli tosi kova juttu. Vanhempiani pidettiin ihan kylähulluina. Luomu herätti kiivaita tunteita maanviljelijöiden keskuudessa.

– Isä on ollut aina sellainen pelle peloton. Hän korjaa kaikki koneet ja kokeilee aina uutta, ja oli valmis tällaiseenkin hulluuteen.

Luomuporsaita karsinassa, Sikala-tilateurastamo Kiven Säästöpossu, Karkkila, 14.2.2018.
Jari Kovalainen / Yle

Teemu Almén:

– Vegaanisuuteen liittyy yksi iso sana: myötätunto. Se vähän hämmästyttää, kun jotkut pitävät sitä ekstremetouhuna tai jotenkin vääränä. Miten myötätunto voisi olla väärin?

Reetta Kivi:

– Tietenkin eläimillä on oikeuksia: oikeus kivuttomaan elämään, lajityypilliseen käyttäytymiseen, oikeus lämpöön ja suojaan.

Lahtelaisen The Clinic -tatuointiliikkeen omistaja, lävistäjä ja kuntosalitreenaaja Teemu Almén, Kuntosali Fressi, Lahti, 12.2.2018.
Jari Kovalainen / Yle

Teemu Almén:

– Tehotuotantohan se kirosana on, mutta en oikein ymmärrä muutenkaan kokonaisuutta. Kasvatetaan ruokaa, jota ihmiset voisivat syödä, ja syötetään sitä eläimille, että niitä eläimiä voisi sitten syödä. Se on outo kiertokulku mielestäni. Ei mene järkeen.

Maatilayrittäjä Reetta Kivi lihanleikkuutiloissa, Sikala-tilateurastamo Kiven Säästöpossu, Karkkila, 14.2.2018.
Jari Kovalainen / Yle

Reetta Kivi:

– Meillä on Suomen ainut luomusikatila, jossa on oma teurastamo. Sehän on se meidän juttu, että siat omin jaloin kävelevät sikalasta viereiseen rakennukseen, teurastamoon.

– Ja teurastus tapahtuu yksi kerrallaan. Ei tule laumahysteriaa.

Lahtelaisen The Clinic -tatuointiliikkeen omistaja, lävistäjä ja kuntosalitreenaaja Teemu Almén, Kuntosali Fressi, Lahti, 12.2.2018.
Jari Kovalainen / Yle

Teemu Almén:

– Joku rakastaa koiraansa enemmän kuin mitään, mutta hänellä ei ole mitään vaikeuksia syödä muita eläimiä. Sekin on vähän ristiriitaista.

Lihanleikkaaja Mika Kujanmäki (vas) ja maatilayrittäjä Reetta Kivi (takana) lihanleikkuutiloissa, Sikala-tilateurastamo Kiven Säästöpossu, Karkkila, 14.2.2018.
Mika Kujanmäki ja Reetta Kivi tilateurastamon lihanleikkaamossaJari Kovalainen / Yle

Reetta Kivi:

– Se itse teurastustyö, siitä puhutaan hyvin raflaavaan sävyyn – verta ja suolenpätkiä ja kauheeta – mutta ei se mitään ihmeellistä ole. Sika tulee sinne sisään ja on vain ihmeissään että missä minä olen. Ei se yleensä ääntele mitenkään ja se on hyvin hiljainen toimitus, se hengenpäästö.

– Äiti sanoikin joskus hyvin, kun työskenteli vielä täällä, että hän on ruumiinpesijä. Näin sitä voisi ehkä kuvailla.

Maatilayrittäjät ja luomutilalliset Reetta Kivi (edessä) ja hänen miehensä Timo Koli sikalan puolella, Sikala-tilateurastamo Kiven Säästöpossu, Karkkila, 14.2.2018.
Sikatalousyrittäjät Reetta Kivi ja Timo KoliJari Kovalainen / Yle

Reetta Kivi ja Teemu Almén:

– Tuomitsetko sinä tämän minun yritystoimintani?

– Tuomita on tosi jyrkkä ilmaisu, ja varsinkin sen sanominen ihmiselle päin naamaa.

– Sano nyt vaan, kyllä mä kestän.

– No, en minä voi sitä hyväksyä..

– Eli noin periaatteessa minun pitäisi mielestäsi lopettaa?

– Se olisi tietysti optimivaihtoehto, jos te voisitte tehdä jotakin muuta.

Katso Reetta Kiven ja Teemu Alménin keskustelu tästä. Myös muut Kuplat-sarjan tarinat löytyvät täältä Areenasta.

Luomuporsaita karsinassa, Sikala-tilateurastamo Kiven Säästöpossu, Karkkila, 14.2.2018.
Jari Kovalainen / Yle