Hyppää sisältöön

Entistä tehokkaampi hepatiitti B -rokote tekeillä – tautia kantaa maailmalla liki 300 miljoonaa ihmistä

Suomessa Rokotetutkimusklinikoilla testataan parhaillaan rokotetta, jonka pitäisi ehkäistä hepatiitti B:tä entistä paremmin. Tällä hetkellä käytettävät rokotteet eivät aina anna täyttä suojaa.

Kuva: Heini Holopainen / Yle

Rokotetutkimusklinikka etsii koko maassa paria tuhatta testattavaa (siirryt toiseen palveluun), jotka olisivat valmiita osallistumaan hepatiitti B -rokotetutkimukseen. Esimerkiksi Kokkolan seudulta haussa on huhtikuun loppuun mennessä pari sataa aikuista.

Niin sanottu kolmannen polven hepatiitti B -rokote saattaisi tutkijalääkäri Miia Virran mukaan olla tehokkaampi kuin käytössä olevat aiemmat rokotteet.

Perusterveet aikuiset voivat osallistua tutkimukseen

Tutkimukseen voi tulla mukaan perusterve aikuinen, joka ei ole sairastanut B-hepatiittia. Rokotteen jo aiemmin saanut ei voi osallistua tutkimukseen.

Paljon matkustellut ja erilaisia rokotteita saanut ihminen ei välttämättä muista, onko aiemmin saanut rokotteen juuri B-hepatiittia vastaan. Osallistujista otetaan verikokeet, josta mahdolliset vasta-aineet selviävät.

Tutkimus kestää testattavan osalta noin vuoden. Siihen kuuluu muun muassa tarkastuskäynti sekä kolme rokotuskäyntiä. Osa tutkittavista saa uutta hepatiitti B-rokotetta ja osa aiemmin jo käytössä ollutta rokotetta.

Koko tutkimus on valmis noin neljän vuoden kuluttua.

Suomessa ei kaikille vielä suojaa

Maailmassa on 270 miljoonaa ihmistä, jotka kantavat hepatiitti B -virusta. WHO onkin jo pitkään suosittanut vauvoille hepatiitti B-rokotetta.

Suomessa viruksen kantajia on vähän ja hepatiitti B -rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Tutkijalääkäri Miia Virta Rokotetutkimusklinikalta sanoo, että jatkossa tilanne voi muuttua.

– THL on todennut, että jos saataisiin riittävän edullinen rokote, joka sisältää myös rokotteen B hepatiittia vastaan, se otetaan mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. THL joutuu miettimään kustannuksia ja hyötyjä, ja toistaiseksi kustannukset on katsottu hyötyjä isommaksi tekijäksi. Tilannetta kuitenkin seurataan, ja se voi muuttua jatkossa.

Suomessa riskiryhmään kuuluvat saavat rokotuksen hepatiitti B -virusta vastaan. Jos äidillä on tartunta, hänen vauvansa rokotetaan.

Vaaravyöhykkeessä ovat suonensisäisiä huumeita käyttävät ihmiset. Myös säännöllisiä verensiirtoja saavat ihmiset rokotetaan, kertoo tutkijalääkäri Miia Virta.

Kaksi eri hepatiittia

Hepatiitti B tarttuu veren välityksellä, kuten ruiskuhuumeiden käytön yhteydessä. Tutkijalääkäri Miia Virta lisää, että koska tartunta tulee veren välityksellä, myös verensiirto esimerkiksi ulkomailla voi olla riskitekijä. Virus tarttuu myös seksin välityksellä sekä äidiltä imetettävälle vauvalle.

Sen sijaan hepatiitti A tarttuu ruuan kautta.

Hepatiitti B aiheuttaa ihmiselle maksatulehduksen, joka voi muuttua krooniseksi, sekä aiheuttaa maksakirroosia ja maksasyöpää. Koko maailmassa noin 600 000 ihmistä kuolee vuosittain kroonistuneeseen tautiin.