1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannian Corbyn haluaa tulliliiton EU:n kanssa, May teilasi idean heti

Corbynin mukaan Britannialla pitäisi olla mahdollisuus vaikuttaa EU:n kauppasopimukseen brexitin jälkeenkin.

Ulkomaat
Jeremy Corbyn ja Theresa May
Jeremy Corbyn ja Theresa MayEPA ja AFP

Britannian oppositiojohtaja, työväenpuolueen puheenjohtajan Jeremy Corbynin mukaan Britannian pitää solmia tulliliitto Euroopan Unionin kanssa, kun maa jättää Euroopan unionin ensi vuonna. Corbynin mukaan Britannian täytyy pystyä vaikuttamaan unionin solmimiin kauppasopimuksiin.

Maanantaina puolueensa brexit-näkökannoista puhunut Corbyn vastasi toimittajien kysymyksiin puheensa jälkeen. Hänen mukaansa tulliliitto tarvitaan myös sen takia, ettei raja Britannian rajasta Pohjois-Irlantiin ja Irlannin tasavaltaan tule vahva.

Ennen Corbynin puhetta työväenpuolueella ei ole ollut selvää kantaa siihen, miten Britannian ja EU:n kauppasuhteet pitäisi järjestää brexitin eli EU-eron jälkeen. Kantaa odotettiin kuukausia.

Puheessaan Corbyn muistutti myös, etteivät vapaakauppasopimukset Kiinan tai Yhdysvaltojen kanssa korvaa EU:n kanssa käytävän kaupan menetyksiä.

– Brexitistä tulee sellainen, millaiseksi me sen yhdessä teemme. Työväenpuolueen pyrkimyksenä on saada aikaa paras mahdollinen sopimus niin työpaikkojen kuin elintasonkin kannalta, puoluejohtaja jatkoi.

May: Tulliliittoa ei tule

Pääministeri Mayn kanslia tyrmäsi oppositiojohtajan idean heti tuoreeltaan. Mayn edustajan mukaan maa ei aio hakeutua tulliliittoon.

– Haluamme säilyttää oman vapautemme tehdä kauppasopimuksia, edustaja sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Mayn hallituksella on vain niukka enemmistö parlamentissa, ja myös osa konservatiivipuolueen kansanedustajista kannattaa tulliliitossa pysymistä. Halutessaan he voisivat liittoutua opposition kanssa ja kaataa hallituksen.

Lähteet: Reuters, STT

Lue seuraavaksi