Uuden alkoholilain vaikutukset ravintoloihin ovat jäämässä laihoiksi

Uusi alkoholilaki vähentää ravintoloiden säännöstelyä ja mahdollistaa enintään 5,5 % vahvuisten juomien myymisen ulos.

Alkoholilainsäädäntö
Alkoholijuomapakkauksia Alkon hyllyssä.
Alkon tarjontaa. Jesse Maidell / Yle

Kovan kohun kera säädetyn uuden alkoholilain ravintoloita koskevat muutokset tulevat voimaan maaliskuun alussa. Ravintoloiden kannalta arjessa ei ole tiedossa isoja mullistuksia.

– En jaksa uskoa, että siitä on meille kauhean suurta hyötyä. Mielestäni olisi ennemmin kannattanut panostaa alkoholiverotukseen. Siitä yritykset olisivat hyötyneet enemmän, sanoo kemiläisen Olutravintola Poltteen yrittäjä Satu Siltaniemi.

Samoilla linjoilla on viereisen ravintolan Oluthuone Kukon yrittäjä Juha Virtanen.

– En näe isoja uudistuksia, joita olisi tulossa.

Mietojen juomien ulosmyynti ei sytytä

Maaliskuusta lähtien ravintolat voivat hakea lupaa myydä alkoholia ulos. Ravintolat ovat kuitenkin samalla viivalla kauppojen ja kioskien kanssa eli nekin saavat myydä enintään 5,5 % vahvuista alkoholia aamu- ja iltayhdeksän välillä.

Siltaniemi ja Virtanen eivät innostu asiasta.

– Ei ainakaan tällä erää. Koska tässä on lähellä useita kauppoja, niin en näe siinä mitään järkeä, Siltaniemi sanoo.

Ravintoloiden myymänä juomille tulee hintaa huomattavasti enemmän kuin kaupoissa tai kioskeissa.

– Jos myyntiaikaa olisi pitempään, niin silloin olisi ehkä saatu myyntiä. Tällaisenaan siitä ei ole vastaavaa hyötyä, Virtanen sanoo.

Virtanen pitää kuitenkin mahdollisena, että ulosmyynti voi jossain muualla piristää ravintolatoimintaa.

– Joku sellainen paikka, jossa ei ole kauppaa lähellä. Siellä vähittäismyynnillä voi olla suurikin merkitys, hän arvelee.

Innostusta ei löydy pikaruokapaikoistakaan

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi on arvellut, että esimerkiksi pikaruokaravintolat voisivat innostua mahdollisuudesta myydä alkoholijuomia take away -ruoan mukana.

Kemissä ainakaan kebabravintola Aladdin tai hampurilaispaikka Jatan Burger eivät aio hakea lupia alkoholin myyntiin.

– Emme ole ajatelleet ottaa myyntiin, sanoo Aladdinin yrittäjä Heidi Papunen.

– Ei missään tapauksessa. On hyvä, että lapsiperheille on joku paikka, jossa ei tarjoilla alkoholia, kommentoi Jatan Burgerin yrittäjä Anna-Katriina Verronen.

Yhteistä terassia harkitaan

Lisäksi uusi laki muun muassa helpottaa anniskeluajan pidentämistä. Siltaniemi ja Virtanen eivät aio tarttua siihenkään mahdollisuuteen. Laki sallii myös usean ravintolan yhteisen anniskelualueen. Vierekkäin sijaitsevat Polte ja Kukko aikovatkin harkita yhteistä terassia.

– Harkitaan ja suunnitellaan. Vielä ei lyödä kättä päälle, Siltaniemi sanoo.

– Suunnitellaan ilman muuta ja kehitetään yhteistyötä ja toimintaa, niin kyllä siitä hyvä tulee, Virtanen sanoo.