Hovioikeus tuomitsi sarjahukuttajan 14,5 vuoden vankeusrangaistukseen – istuu koko tuomionsa vankilassa

Hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan. Puolustuksen asianajaja oli vaatinut tuomion kumoamista, syyttäjä olisi halunnut Pekka Seppäselle tuomiot vielä kahdesta tapon yrityksestä.

henkirikokset
Pekka Seppänen oikeudessa.
Matti Myller / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut kontiolahtelaisen Pekka Seppäsen 14,5 vuoden vankeuteen niin sanotussa sarjahukuttajajutussa. Oikeus piti ennallaan Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden viime vuoden tammikuussa langettaman tuomion.

Oikeus määräsi tuomitun suorittamaan koko rangaistuksen vankilassa. Hän ei siis pääse säännönmukaiseen ehdonalaiseen vankeuteen. Seppänen voi kuitenkin hakea koevapauteen pääsemistä, kun tuomiosta on kärsitty viisi kuudesosaa. Näin toimitaan vain vaarallisuusarviossa muille ihmisille erittäin vaaralliseksi todettujen vankien kohdalla.

52-vuotias Seppänen tuomittiin käräjäoikeudessa kahdesta taposta ja kolmesta tapon yrityksestä, törkeästä kuolemantuottamuksesta, heitteillepanosta, alkoholirikoksesta, parituksesta ja pahoinpitelystä.

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomiota ainoastaan kahden uhrin omaisille maksettavien korvausten osalta. Yhden omaisen saamat korvaukset nousivat; toisen kohdalla Seppänen velvoitettiin maksamaan korvauksia tämän pojan kuoleman aiheuttamasta kärsimyksestä.

Puolustus valitti koko tuomiosta. Seppänen myös vaihtoi avustajaansa (siirryt toiseen palveluun) ennen hovioikeuteen menemistä. Seppänen on myös kiistänyt syyllisyytensä koko oikeudenkäynnin ajan.

Syyttäjä valitti kahdesta tapon yrityksestä, joiden osalta syyte Seppästä vastaan hylättiin käräjäoikeudesta. Lisäksi syyttäjä haki kovennusta kahta muuta kuolemantapausta koskevaan syytekohtaan sekä alkoholirikosta ja paritusta koskeneisiin syytekohtiin. Syyttäjä vaati Seppäselle 15 vuoden vankeusrangaistusta. Myös kaksi asianomistajaa valittivat hovioikeuteen.

Hovioikeus katsoi, ettei sillä ollut aihetta päätyä rikosten näytön arvioinnin osalta muuhun lopputulokseen kuin mihin käräjäoikeus on päätynyt.

Viime viikolla hovioikeus julkisti tilaamansa mielentilatutkimuksen tulokset. Tutkimuksessa Seppäsen todettiin olleen rikosten tekemisen aikaan syyntakeinen eli ymmärtäneensä tekojen seuraukset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Seppänen on erittäin vaarallinen toisen ihmisen hengelle ja terveydelle. Seppänen arvosteli vaarallisuusarviota puutteelliseksi, eikä pidä itseään rikoslain tarkoittamin tavoin vaarallisena.

Hovioikeus otti Seppäsen vaarallisuutta arvioitaessa huomioon senkin, että hänet on tuomittu vuosina 2000–2004 yhteensä 11 pahoinpitelystä, kahdesta törkeästä kotirauhan rikkomisesta sekä oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Lisäksi arvioon vaikuttivat todistajien Seppäsen taholta kokema väkivalta ja uhkailu sekä hänen taipumuksensa huumata ihmisiä.

Hovioikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen, vaan siihen voi hakea valituslupaa. On siis mahdollista, että tapaus käsitellään vielä korkeimmassa oikeudessa.

Poikkeuksellinen rikossarja tapahtui Pohjois-Karjalassa vuosina 2007–2014. Poliisi otti sen uudelleen aktiiviseen tutkintaan vuonna 2015.

Tapausta käsiteltiin hovioikeudessa 11 päivänä, yhteensä lähes 70 tunnin ajan.

Lue myös: "Pekka oli erittäin pettynyt" – sarjahukuttajan puolustus aikoo valittaa tuomiosta, vertaa vaarallisuusarviota sääennusteeseen