"Jokainen selviytyy yksin" – valokuvaaja kuvasi näytelmää ja näki kuvissa yksinäisyyden

Valokuvaaja Tuomas Saari dokumentoi näytelmän Kirje sinulle, jossa luettiin näyttelijöiden kirjoittamia kirjeitä lavalla. Kirjeiden rankat aiheet taipuivat lopulta valokuvanäyttelyksi, jonka teemana on yksinäisyys.

yksinäisyys
Valokuvaaja Tuomas Saari
Porilainen valokuvaaja Tuomas Saari kiinnostui yksinäisyydestä kuvatessaan Kirje sinulle -näytelmää.Jenni Joensuu / Yle

Valokuvassa nuoren naisen kasvot ovat ilmeettömät, mutta täynnä tunnetta. Mustelmille hakatut kasvot puhuvat puolestaan.

Nainen on näyttelijä, mutta tunne ja kokemus aitoja.

Teos on osa porilaisvalokuvaaja Tuomas Saaren juuri auennutta valokuvanäyttelyä Yksinäisyys. _ Näyttely on miehen ensimmäinen ja perustuu Kulttuuritalo Annankatu 6:ssa eli porilaisittain Anniksella tammikuussa esitettyyn näytelmään _Kirje sinulle.

Näytelmässä esiintyjät lukivat toistensa kirjoittamia kirjeitä ääneen lavalla. Kirjeiden aiheet vaihtelivat kiitoskirjeestä vanhemmille koskettavaan avautumiseen tyttöystävän kuolemasta. Suuressa osassa kirjeistä aihe ja sen takana oleva kokemus olivat traumaattisia: pedofiili-isä, narkkariveli, kuolema.

Jokainen on yksin

Kirjeiden taustalla olevasta kokemuksesta kiinnostui myös Tuomas Saari, joka kuvasi näytelmää ensimmäisistä harjoituksista lähtien.

– Kuvia kertyi satoja. Yllättävän helppoa oli lopulta valita ne, jotka otettiin mukaan näyttelyyn. Niistä välittyi voimakkaasti tunne – joko kasvojen eleen, ilmeen tai vaikka näyttelijän asennon kautta.

Valokuvanäyttelyn nimi, Yksinäisyys, tuntui luontevalta.

– Jokainen taistelee yksinään omien pelkojen, traumojen ja positiivisten asioidenkin kanssa. Yksin niistä myös selviytyy, vaikka olisi tukeakin ympärillä, Saari selittää.

Osaan kirjeistä oli helppo samastua, Saari kertoo. Niiden kautta hän alkoi myös käsitellä oman elämänsä kipukohtia. Hän toivoo, että olisi voinut itsekin kirjoittaa näytelmään kirjeen.

– Esitysten seuraaminen ja niiden kuvaaminen auttoivat myös omien mielenterveysongelmien tai koulukiusaamiskokemuksen käsittelyssä.

Kirje sinulle -hankkeen työryhmän jäsenet Elias Hakulinen, Tuomas Saari, Aku Lammela ja Nico Sjögren.
Elias Hakulinen (vas.), Tuomas Saari, Aku Lammela ja Nico Sjögren.Jenni Joensuu / Yle

Kirjeiden avulla eteenpäin

Kirje sinulle on kulttuurialan elämänhallinta- ja työllisyyshanke Step by Stepin osallistujien hengentuote. Hankkeessa mukana olleet Elias Hakulinen, Nico Sjögren ja Aku Lammela lukivat kirjeitä lavalla ja antoivat ennalta vieraiden tarinoiden viedä mukanaan.

– Aluksi oli todella vaikeaa eläytyä kokemukseen, joka ei ollut oma, ja vielä niin rankka, pohtii pedofiili-isästä lukenut Nico Sjögren.

Esiintyjien saama palaute oli merkityksellistä.

– Lukemaani tarinaan liittyvä henkilö kiitti minua ja kertoi liikuttuneensa. Se tuntui palkitsevalta, Elias Hakulinen kertoo.

Näyttelijöistä Aku Lammela luki lavalla omat kirjeensä. Hän kutsuu kokemusta raskaaksi, mutta voimauttavaksi.

– Nyt olen ikään kuin käsitellyt ne asiat, joita olen aiemmin työntänyt sivuun. Kipeät asiat on tuotu päätökseen.

Kipeät asiat on tuotu päätökseen.

Aku Lammela

Miehetkin osaavat avautua

Vanhan sanonnan mukaan suomalainen mies ei puhu eikä pussaa. Ajattelemme usein, etteivät nuoret miehet osaa kertoa itsestään, ajatuksistaan tai olostaan ja voivat sen takia huonosti.

– Itse olen aina ollut hyvin avoin ihminen. Sillä tavalla tämä ei ollut haastavaa, että pitäisi väkisin avautua, Nico Sjögren kertoo.

Tuomas Saari myöntää, että omista asioista puhuminen ei ole ollut hänelle aina itsestään selvää. Avoimuus on vaatinut opettelua.

– Olen oppinut vuosien aikana puhumaan rehellisesti omista asioista, käsittelemään ne pois.

Nuoret miehet uskovat, että Kirje sinulle -projekti auttoi tekijöitään vaikeiden asioiden kohtaamisessa. Näyttelijät toimivat myös toistensa tukipilareina, miettii Elias Hakulinen.

– Tulee hyvä mieli siitä, jos on omalla esityksellään pystynyt auttamaan kirjeen kirjoittajaa käsittelemään vanhaa traumaa.

Tuomas Saaren valokuvanäyttely Yksinäisyys Porissa Kulttuuritalo Annankatu 6:ssa 26.2.–23.3.