1. yle.fi
  2. Uutiset

Mielenterveysomaisten avuntarve kasvanut – ajat loppuivat Forssassa heti

Mielenterveysomaisten tukitarpeen suuruus on yllättänyt järjestäjät Kanta-Hämeessä. Forssassa tarjolla olleet ajat loppuivat heti.

Kanta-Häme
Ihminen.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kanta- Hämeen mielenterveysomaisten yhdistys on aloittamassa omaisten asiakaspalvelun Forssassa ja Riihimäellä. Aiemmin palvelua sai pelkästään Hämeenlinnasta.

Kanta-Hämeessä on talvella 2018 herätty siihen, että läheisen mielenterveysongelmat tai ongelmallinen päihteidenkäyttö vaikuttavat aina koko perheeseen ja heidän lähipiiriinsä. Läheisillä nousee monenlaisia tunteita pintaan kuten pelkoa, neuvottomuutta, surua sekä syyllisyyttä. Suunnaton huoli on päällimmäisenä.

Omaisten tukipalvelussa pääsee puhumaan asioistaan kuuntelevan ihmisen kanssa.

– Tiesimme etukäteen, että puhumisen ja kuulluksi tulemisen tarvetta on. Kun tarpeen suuruus paljastui päätimme heti lisätä palvelua Forssaan ja Riihimäelle, kertoo omaistyöntekijä Katja Grönberg FinFami – Kanta-Hämeen mielenterveystyöstä.

Koko Kanta-Hämeen kattavan ja aiemmin Hämeenlinna keskeisen omaistyön jalkauttaminen syntyi mm. siitä syystä, että Forssan seudulta tai Riihimäen suunnasta on ollut vaikeaa ja työlästä lähteä hakemaan tukea erikseen Hämeenlinnasta. Omaistyöntekijät päättivät lähteä itse tuentarvitsijoiden luo.

– Tekemistä riittää kun työntekijöitä on koko maakunnassa tasan kolme. Omaisten palaute on jo aiemmin ollut kiittävää. Tuesta on saanut apua jaksamiseen ja eteenpäin menemiseen, kertoo Katja Grönberg.

Hänen mukaansa omaisilta kuulee usein, että sairastuneen läheinen kokee myös olevansa yksin.

– Elämä sairastuneen ympärillä voi olla tosi raskasta. Se saattaa viedä omaisen voimavarat kokonaan ja kietoa verkkoon niin vahvasti, ettei ulospääsyä ole.

Kriisin takia perheenjäsenet voivat olla eri vaiheessa, ja oireilla ja pohtia tilannetta hyvin eri tavalla. Toiset voivat olla jo suuntautumassa uuteen, kun taas toiset voivat vielä kummastella tilannetta ja kokea kipua ja syyllisyyttä. Kun tilanteesta sitten pääsee puhumaan omaistyöntekijän kanssa, paha olo helpottuu.

Jaksamista etsitään yhdessä

Kanta-Hämeen mielenterveysomaiset ry. tarjoaa myös vertaistukea, ryhmäkeskusteluja. Henkilökohtainen tuki ammattityöntekijän kanssa kahdestaan on silti ollut tärkeintä. Tuki saattaa tepsiä joskus nopeastikin. Toisinaan se voi vaatia monta mietintäkertaa.

– Omainen pääsee puhumaan omin sanoin tunteistaan ja kokemuksistaan. Samalla haetaan voimavaroja, joita voi löytyä yllättäen jo unohdetuista tilanteista ja kokemuksista, kertoo omaistyöntekijä Katja Grönberg.

Hämeenlinnassa omaistoimintaa on ollut jo pitkään. Vuosittain yhteydenottoja mielenterveysomaisilta tulee maakunnalliseen keskukseen pari kolme sataa niin käynteinä paikanpäällä kuin puhelinkontakteinakin.

Alkutalven lyhytkampanjointi Forssan ja Riihimäen suuntaan on paljastanut, että tarvetta on paljon enemmän. Tapaamisia on suunnitteilla jo toukokuulle saakka.

– Tällaisesta nyt lähdetään keväällä, ja katsotaan, miten laajennutaan tarvittaessa, kertoo Katja Grönberg.

Lue seuraavaksi