1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tanska

Tanskan hallituksen linjaus ongelmalähiöiden rikollisuutta vastaan: rikoksista kaksinkertainen rangaistus

Tanskan keskusta-oikeistolainen vähemmistöhallitus saa linjaukselleen tukea maahanmuuttovastaisilta puolueilta.

Kööpenhaminan keskustaa. Kuva: Francis Dean / AOP

Tanskassa on puhjennut kiivas keskustelu tietyille alueille keskittyvän rikollisuuden torjunnasta.

Maan keskusta-oikeistolainen hallitus aikoo esitellä linjauksensa rikollisuuden vastaisista toimista torstaina, mutta sanomalehti Berlingske (siirryt toiseen palveluun) on jo saanut tietoonsa sen keskeiset osat.

Yksi hallituksen esityksistä on lehden mukaan se, että tietyt ongelmalliset asuinalueet julistetaan erityisrangaistusalueiksi. Niillä tehtävistä rikoksista saisi jatkossa kaksinkertaisen rangaistuksen verrattuna muualla maassa tehtyihin vastaaviin rikoksiin.

Tanskassa on tällä hetkellä 22 tämänkaltaista ongelmalähiötä, ghettoa, kertoo Ruotsin radio (siirryt toiseen palveluun). Ghettojen ominaispiirteitä ovat asukkaiden heikko työllisyys- ja koulutusaste, samoin kuin maahanmuuttajien suuri osuus väestöstä.

Hallitus ei ole vielä määritellyt, mitkä rikokset olisivat kaksinkertaisesti rangaistavien piirissä. Oikeusministeri Søren Pape Poulsen kertoo (siirryt toiseen palveluun), että kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi ryöstöt, laittomat uhkaukset ja omaisuuden tuhoamiset.

Erityisrangaistusalueiden perustamisesta vastaisivat paikalliset poliisipäälliköt.

Julkisuuteen vuotanut hallituksen linjaus on jo saanut tukea suurimmalta oppositiopuolueelta sosiaalidemokraateilta, samoin kuin maahanmuuttovastaiselta Tanskan kansanpuolueelta.

Myös arvostelua satelee. Esityksen vastustajat toteavat hallituksen nyt ilmaisevan, etteivät kaikki Tanskan asukkaat ole yhdenvertaisia lain edessä, vaan että ihmiset jaetaan eri ryhmiin asuinpaikan mukaan.