Viranomaiset harjoittelevat paikallispuolustusta Kuopiossa

Harjoituksella parannetaan valmiutta ja varautumista hybridiuhkiin.

Kuopio
Harjoitus käynnissä.
Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa alkoi maanantaina mittava puolustusharjoitus. Viikon kestävään harjoitukseen osallistuu varusmiehiä, reserviläisiä ja puolustusvoimien henkilökuntaa, yhteensä lähes 1 000 ihmistä. Ajoneuvoja harjoituksessa on kaikkiaan 120.

Harjoituksella lisätään turvallisuusviranomaisten yhteistoimintakykyä nopeassa tilannekehityksessä. Harjoituksen vetäjä, eversti Kaarle Törrönen Kainuun prikaatista sanoo, että nykyaika on tuonut myös kokonaan uusia uhkakuvia.

Törrösen mukaan hybridisistä uhkauksista harjoituksessa nousevat esille muun muassa energian saantiin liittyvät ongelmat.

Harjoitus näkyy tämän viikon aikana erityisesti Kuopion keskustassa ja pelastusopiston alueilla sekä Rissalan lentokentällä Siilinjärvellä. Varusmiehet ja reserviläiset ovat pukeutuneet puolustusvoimien maastopukuun.

Yhteistoimintakykyä hiotaan paremmaksi

Harjoituskohteilla toimintaa valvovat keltaliiviset erotuomarit, kouluttajat ja opasvarusmiehet. Kuopio 18 -harjoitus on osa maavoimissa helmi-maaliskuussa toteutettavia paikallispuolustusharjoituksia, joilla lisätään turvallisuusviranomaisten yhteistoimintakykyä.

Harjoituksessa on mukana joukkoja Kainuun prikaatista ja Karjalan lennostosta. Lisäksi mukana on henkilöstöä Itä-Suomen aluehallintovirastosta, Pohjois-Savon ELY-keskuksesta, Pohjois-Savon pelastuslaitokselta, Itä-Suomen poliisilaitokselta, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä, Kuopion kaupungilta, Finaviasta sekä hätäkeskuksesta. Mukana on myös vapaaehtoisia järjestöjä kuten SPR ja Vapepa.

Pelastusjohtaja Jukka Koposen mukaan harjoitus antaa eri osapuolille paljon oppia viranomaisyhteistyöstä. Pohjois-Savon lisäksi harjoituksia järjestetään Kymenlaaksossa, Lapissa, Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Uudellamaalla.