1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Työväenpuolue haluaa pitää Britannian tulliliitossa – Kolme mahdollista seurausta maan eu-erolle

Vaikka labour on oppositiossa, sen kanta voi vaikuttaa brexitin suuntaan. Pehmeämmän brexitin kaipuuta on myös hallituspuolue konservatiiveissa, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Brexit
Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn brexit-linjapuheensa jälkeen Coventryssa 26. helmikuuta.
Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn brexit-linjapuheensa jälkeen Coventryssa 26. helmikuuta.Will Oliver / EPA

BrysselBritannian työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoi, että Britannian pitäisi sopia tulliliitossa pysymisestä EU:n kanssa brexitin jälkeenkin.

Pääministeri May on tyrmännyt tämän vaihtoehdon. Hallitus vaikuttaisi haluavan vapaakauppasopimusta EU:n kanssa.

Corbynin kanta voi vivuta koko brexitin uuteen suuntaan, vaikka hänen puolueensa onkin oppositiossa. Näin se voisi tapahtua:

1. Hallituksen brexit-näkemys joutuu vastatuuleen

Britannian hallitseva konservatiivipuolue on sisäisesti hyvin erimielinen siitä, miten brexit pitäisi toteuttaa. Siltä myös puuttuu parlamentin enemmistö, ja siksi se joutuu hallitsemaan pienen tukipuolueen, Pohjois-Irlannin DUP:n tuella.

Brexit pitää ennemmin tai myöhemmin hyväksyttää parlamentin alahuoneessa. Konservatiiviedustaja Anna Soubry on tehnyt siellä lakiesityksen, joka vaatii hallitusta pyrkimään tulliliittoon EU:n kanssa brexitin jälkeen.

Soubryn tavoin ajattelevia konservatiiveja on muitakin. Kun myös työväenpuolue kannattaa tulliliittoa, hallitus ei välttämättä enää saisi kansanedustajien enemmistöä oman linjansa taakse.

2. Hallituksen kaatuminen mahdollista

Jos hallitus menettää brexit-linjaustaan tukevan enemmistön parlamentissa, se joutuu joko muuttamaan linjaustaan tai ottamaan riskin, että sen tekemä esitys kaatuu parlamentin äänestyksessä.

Jälkimmäinen tilanne johtaisi hyvin todennäköisesti uusiin vaaleihin. Niissä äänestäjien vaihtoehtoina olisivat työväenpuolueen kevyt-brexit ja konservatiivien ankarampi brexit.

Lisäksi Britanniaan on ilmestynyt puolue, joka ajaa koko EU-eron perumista. Viime viikolla perustetun Renew-liikkeen kannatus mitataan toukokuun paikallisvaaleissa.

Kansan keskuudessa bregret-ajattelu eli brexit-katumus ei ole merkittävästi nostanut kannatustaan vaan luvut näyttävät suunnilleen samanlaisilta kuin kesän 2016 äänestyksen aikaan.

3. Irlannin rajan ongelma ratkeaisi

Hallituksella on hyviä syitä vastustaa tulliliitossa pysymistä. Se vetoaa kansan tahtoon. Kansa äänesti EU-eron puolesta.

Tulliliitto tarkoittaisi, että Britannia joutuisi hyväksymään jonkin verran EU-sääntelyä, vaikka se saisikin itse päättää maahanmuutosta.

Lisäksi Britannia haluaa päästä itse neuvottelemaan omat vapaakauppasopimuksensa esimerkiksi Yhdysvaltain ja Kiinan kanssa. Hallitus on argumentoinut, että se voi siten saada paremmat kaupan ehdot. Tulliliitossa neuvotteluvapautta ei ole, koska liiton jäsenillä on yhteiset ulkotullit.

Mutta hallituksella on myös perusteita pehmentää kantaansa. Päällimmäinen on kysymys Irlannin rajasta.

Britannia sitoutui joulukuussa löytämään ratkaisun, joka välttäisi rajatarkastusten palauttamisen Irlannin tasavallan ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välille.

Jos raja säilyy tulliliiton sisäisenä rajana, tarkastuksia ei tarvita. Eikä Pohjois-Irlannille tarvitse rakentaa erityisasemaa, joka siirtäisi rajan Irlanninmereen, Ison-Britannian sisälle.

Britannia ei ole vielä esittänyt muita keinoja, joilla samaan lopputulokseen voitaisiin päästä.

Lue lisää aiheesta

Britannian Corbyn haluaa tulliliiton EU:n kanssa, May teilasi idean heti

Theresa Mayn suunnitelmat vaikeuksissa – Britannian työväenpuolue ei halua jättää EU:n tulliliittoa

Lue seuraavaksi