Varoitus vai erottaminen? Porin demarit pohtivat tuulivoimakapinallisille rangaistuksia

Mahdollista on, että Lammin tuulipuistoa vastaan äänestäneille valtuutetuille ja varavaltuutetuille annetaan varoitus tai jopa että heidät erotetaan SDP:n valtuustoryhmästä.

kunnanvaltuustot
Arja Laulainen
SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen hämmästeli ryhmäpäätöstä vastustaneiden toimintaa.Antti Laakso / Yle

Porin sosiaalidemokraateissa joudutaan pesemään pyykkiä valtuustoryhmän hajottua maanantaina Lammin tuulipuistoa koskevassa äänestyksessä. Tuulipuisto hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa tiukan äänestyksen jälkeen luvuin 32–27.

Demariryhmä oli tehnyt sitovan ryhmäpäätöksen, jonka mukaan ryhmä tukee Ahlaisten Lammin kaavaa. Viisi demarien valtuutettua ja varsinaisten valtuutettujen varajäsenenä paikalla ollutta kuitenkin kapinoi ja äänesti voimaloita vastaan. Kapinalliset olivat Jarno Joensuu, Noora Kinnunen, Martti Lundén, Tiina Puska ja Markku Tanttinen.

– Tiedettiin ennakkoon odottaa, että jotain on tapahtumassa, mutta kyllähän se lopulta oli yllätys. Se, että ryhmään sitoutuneet ihmiset äänestävät ryhmän päätöstä vastaan, on iso juttu, Laulainen sanoo.

Tiukkoja toimia luvassa?

SDP:n valtuustoryhmä kokoontui heti valtuuston kokouksen jälkeen puimaan asiaa ja päätyi viemään asian sosiaalidemokraattisen kunnallisjärjestön päätettäväksi.

Kunnallisjärjestö on Porin demarien ylin toimielin. Kunnallisjärjestön hallitus oli linjannut valtuustoryhmän kanssa yhtäpitävästi, että porilaisten demarien pitää edistää kaavaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mirva Heino ja Noora Kinnunen, porilaiset demarivaltuutetut.
Nuori porilaisdemari Noora Kinnunen (keskellä) pääsi varavaltuutettuna ensimmäistä kertaa Porin valtuuston kokoukseen ja joutuu heti ryhmänsä sanktioharkinnan kohteeksi. Taustalla oikealla toinen ryhmän kantaa vastaan äänestänyt, Tiina Puska.Antti Laakso / Yle

Sosiaalidemokraateilla on perinteisesti hyvin tiukka ryhmäkuri: valtuustoryhmän sisäisissä kokouksissa saa olla eri mieltä, mutta valtuustosalissa ryhmä esiintyy yhtenäisenä ryhmän enemmistön kannan mukaisesti.

Valtuustoryhmä voi itse huomauttaa jäseniään. Kunnallisjärjestön edustajisto puolestaan voi jopa erottaa valtuutetun, jos se katsoo, että valtuutettu on toiminut ryhmän edun vastaisesti. Ryhmän puheenjohtaja Laulainen ei vielä ota kantaa rangaistusten laatuun.

– Otetaan nyt asia kerrallaan ja katsotaan, mitä kunnallisjärjestön hallitus tästä puntaroi. Sen mukaan edetään.

Loikkauskehotuksia

Vastaan äänestäneistä Noora Kinnunen ja Jarno Joensuu arvioivat maanantaina valtuustosalissa pitämissään puheenvuoroissa, että heidän ratkaisunsa voi vaikeuttaa heidän poliittista uraansa. Osa kapinallisista nähtävästi osasi odottaa tiukkaa ryhmäpainetta eikä ollut paikalla demarien ryhmäkokouksessa ennen valtuuston kokouksen alkua.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Markku Tanttinen
Markku "Pensselisetä" Tanttinen (sd.) äänesti tuulivoimakaavaa vastaan.Mari Kahila / Yle

Vastustajat perustelivat äänestyskäyttäytymistään alueen asukkaiden edulla. Ahlaisten asukkaat vastustivat kaavaa voimakkaasti ja pelkäävät tuulivoimaloiden aiheuttavan muun muassa meluhaittaa ja laskevan asuntojen arvoa.

Tiettävästi osa kaavaa vastustaneista demareista on jo saanut muista valtuustoryhmistä loikkauskehotuksia.