Puola haluaa pakolaislapset pois kouluista – alkuopetus vastaanottokeskuksiin

Vastustajat pelkäävät, että Puolassa on kehittymässä "koulutuksellinen ghetto", jos sisäministeriön koulutusta koskeva suunnitelma toteutuu.

Puola
Koulureppu ja tyhjä pulpetti luokkahuoneessa.
Matleena Ylikoski / Yle

Puola saattaa aloittaa turvapaikkaa ja pakolaisstatusta hakevien lapsien opettamisen pakolaiskeskuksissa sen sijaan, että lapset aloittaisivat opintiensä julkisissa oppilaitoksissa.

Puolan ulkomaalaisviraston mukaan maan pakolaiskeskuksissa asuu noin 1450 ihmistä, joista lähes 900 on lapsia.

Tällä hetkellä pakolais- ja vastaanottokeskuksissa asuvat lapset käyvät koulua puolalaisten ikätovereidensa kanssa. Jos hallituksen julkaisema suunnitelma toteutuu, paikallishallinnot saavat itse päättää tapahtuuko pakolaislasten opetus julkisissa kouluissa vai pakolaiskeskuksissa.

Puolan sisäministeriö vakuuttaa, ettei tarkoituksena ole erottaa pakolaislapsia kantaväestöstä vaan tarjota heille tarvittavaa tukiopetusta ennen koulutielle siirtymistä.

– Jotkut ulkomaalaiset lapset eivät opi, vaikka he käyvätkin koulussa. Heillä voi olla opinnoissaan aukkoja verrattuna puolalaisiin lapsiin, hallituksen suunnitelmassa todetaan. – Tämä voi vaikuttaa kielteisesti niin ulkomaalaisten kuin puolalaistenkin lasten opiskelumotivaatioon.

Sisäministeriö perustelee suunnitelmaansa myös puolalaisten kantaväestön kielteisellä suhtautumisella turvapaikanhakijoihin (siirryt toiseen palveluun).

Puolalainen talouslehti Dziennik Gazeta Prawna kutsuu suunnitelmaa ”koulutukselliseksi ghetoksi” pakolaisille.

Niin ikään Ihmisoikeusjärjestö Helsinki Foundation for Human Rights pitää suunnitelmaa huonona. Järjestön mukaan koululaisryhmien erottaminen tekee yhteiskuntaan integroitumisesta vaikeaa.

Oppositio uskoo, että Puolaa johtava kansallismielinen Laki ja oikeus -puolue PiS pyrkii nostattamaan suosiotaan ennen tänä vuonna järjestettäviä paikallisvaaleja ja ensi vuoden parlamenttivaaleja. Puolueen kannatuslukemat ovat mielipidemittausten mukaan tällä hetkellä noin 40 prosentissa.

Lähteet: Reuters