Venäjä esti veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvoston Jemen-päätöslauselman

Venäjän mukaan Britannian päätöslauselmaluonnos olisi ollut vaarallinen ja vain lisännyt jännitteitä Jemenin alueella.

Turvallisuusneuvosto
Panssariajoneuvo ajaa kadulla. Kadulla seisova mies heiluttaa kättään kuin tervehdykseksi.
Etelä-Jemenin separatistien joukot partioivat Adenin kaduilla.Str / EPA

Venäjä on käyttänyt veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksessä Jemeniin liittyvästä päätöslauselmaluonnoksesta.

Turvallisuusneuvoston oli tarkoitus painostaa Irania, koska maan ohjuksia on päätynyt Jemenin huthikapinallisten käsiin. Britannian ajamassa päätöslauselmaehdotuksessa Irania syytettiin YK:n asesaarron rikkomisesta Jemenissä.

Neuvoston äänestyksessä 11 jäsenmaata kannatti Britannian ajamaa päätöslauselmaa, kaksi vastusti ja kaksi maata pidättäytyi äänestämästä. Venäjä kuitenkin käytti veto-oikeuttaan ja sai aikaan päätöslauselmaehdotuksen, jossa Iranista ei ollut mainintaa.

Venäjän mukaan Britannian päätöslauselmaluonnos olisi ollut vaarallinen ja vain lisännyt jännitteitä Jemenin alueella.

Iran on toistuvasti kiistänyt aseistavansa Jemenin huthikapinallisia.

Jemenin hallitusta tukeva Saudi-Arabian johtama liittouma on taistellut huthikapinallisia vastaan keväästä 2015 lähtien. Sisällissodassa on kuollut yli 10 000 ihmistä ja taistelut ovat ajaneet kodeistaan noin kaksi miljoonaa ihmistä.

YK kutsuu Jemenin sisällissotaa maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi. Jo alun perin köyhä Jemen kärsii vakavasta ruokapulasta, ja Saudi-Arabian taloussaarto on entisestään kurjistanut tilannetta.

Lähteet: STT, Reuters, AP