1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Papua-Uusi-Guinea

Papua-Uusi-Guinea kartoittaa maanjäristyksen tuhoja

Ainakin yli 30 ihmisen arvioidaan saaneen surmansa Papua-Uutta-Guineaa eilen maanantaina koetelleessa voimakkaassa maanjäristyksessä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Maanjäristys oli voimakkuudeltaan 7,5 ja sen keskus sijaitsi noin 560 kilometriä pääkaupunki Port Moresbystä luoteeseen. Järistys ja jälkijäristykset ravistelivat Papua-Uuden-Guinean pääsaaren vuoristoista sisäosaa.

Helan provinssin hallintoviranomainen kertoo PNG Post Courier (siirryt toiseen palveluun) -sanomalehdelle, että kuolleita on vahvistamattomien tietojen mukaan yli 30, lähinnä Helan ja Southern Highlandsin provinssissa. Lisäksi noin 300 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Tuhojen laajuus alkaa hiljalleen paljastua pelastustöiden edetessä. Tarkkoja tietoja vahingoista ei ole kuitenkaan saatu, mutta järistys on tuhonnut infrastruktuuria ja rakennuksia, sekä aiheuttanut maanvyörymiä ja vajoamia.

– Poliisiasemamme, oikeustalomme, sairaala ja asuinrakennukset ovat hajonneet kappaleiksi tai vajonneet maan sisään, kuvaili Helan kuvernööri Philip Undialu The National -sanomalehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Papua-Uuden-Guinean hallituksen edustajien on määrä vierailla tänään tiistaina järistysalueella.