Hyppää sisältöön

Rovaniemi valittaa Kemihaara-päätöksestä – Lapin liitto tyytyy valtioneuvoston ratkaisuun

Rovaniemen kaupunginhallitus ja Lapin liiton hallitus päätyivät eri kannalle Kemihaaran tulva-allasta koskevissa päätöksissään.

Luontoa Kemihaaraan suunnitellun monikäyttöaltaan alueella Kuva: Esko Puikko / Yle

Rovaniemi valittaa valtioneuvoston Kemihaara-päätöksestä, mutta Lapin liiton hallitus on päätynyt eri kannalle eikä vie asiaa eteenpäin.

Rovaniemen kaupunginhallitus pyytää korkeimmalta hallinto-oikeudelta, että se kumoaisi valtioneuvoston tekemän kielteisen päätöksen koskien Kemihaaran tulva-allasta.

Päätös oli lähes yksimielinen

Rovaniemen kaupunginhallituksessa päätös syntyi maanantaina lähes yksimielisesti. Vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilä esitti kokouksessa, että kaupunki ei valita asiassa, vaan ryhtyy välittömästi tulvasuojelutoimenpiteiden suorittamiseen.

Esitystä ei kannatettu, joten kaupunginjohtaja Esko Lotvosen esitys jäi kaupunginhallituksen päätökseksi. Rovaniemen kaupunki pitää tulvasuojeluasiasta valittamista kaupunkilaisten ja kaupungin kannalta tärkeänä yleisenä etuna.

Lapin liitossa äänestettiin

Lapin liiton hallitus päätti maanantaina kokouksessaan, että se ei valita valtioneuvoston päätöksestä. Päätös syntyi äänin 5-2, yhden äänestäessä tyhjää.

Maakuntajohtaja Mika Riipin esitys oli, että Lapin liitto ei valita päätöksestä. Pohjaesitystä kannattivat Markus Lohi, Tanja Joona, Juha Pikkarainen, Anita Ruokamo ja Veijo Illikainen.

Vastaesityksen teki hallituksen varapuheenjohtaja Heikki Autto, jonka esitystä kannatti Timo Tolonen. Antti Liikkanen äänesti tyhjää. Heikki Autto ja Timo Tolonen jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Valtioneuvosto hylkäsi alkuvuodesta Lapin liiton hakeman poikkeuksen Natura-alueisiin Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavaan liittyen. Kaavaehdotus sisälsi aluevarauksen Kemihaaran alueelle suunnitellusta tekoaltaasta.

.
.