Hyppää sisältöön

Kiuruveden keskustaan tulee valokuituverkko

Kaupungin keskustan alueen tiedonsiirtoverkko on ollut vielä tiedosiirtonopeudeltaan hitaan kuparikaapelin varassa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kiuruveden keskustan alueelle rakennetaan valokuituverkko. Kaupungin keskustassa on nyt kuparikaapeliverkko, joka on käyttöikänsä päässä, eikä sen tiedonsiirtonopeus riitä nykyvaatimuksiin.

Kiuruveden kaupunginhallitus on hyväksynyt Kaisanetin tarjouksen verkon rakentamisesta. Valokuituyhteyden lisäksi tarjolle tulee kaapeli-tv, nykyisin tv-kuva on ollut saatavissa lähinnä perinteisen antenniverkon tai satelliittiantennin kautta.

Sopimukseen kuuluu, että kaikki kaupungin vuokrataloyhtiö Kiurunkulman noin 50 kiinteistöä liitetään verkkoon. Taloissa on noin 600 huoneistoa.

Kiurunkulman asukkaat saavat käyttöönsä viiden megan laajakaistan ja nopeammasta yhteydestä asukkaat voivat tehdä oman erillisen sopimuksen Kaisanetin kanssa. Myös kaupungin omat kiinteistöt liitetään valokuituverkkoon.

Kaupunki korvaa vuokrataloyhtiölleen yhtiön toiminnan turvaamiseksi huoneistokohtaisia maksuja 36 kuukauden ajan huoneistoa kohden viiden vuoden aikana. Korvauksen arvo on noin 200 000 euroa.

Maksettavaa kompensaatiota pidetään yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisena, sillä kaupunki on osallistunut haja-asutusalueen kuituverkon rakentamiseen ja nyt valokuitu saadaan myös keskustan asukkaiden ja yritysten ulottuville.

.
.