1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksi talven hyytävimmistä päivistä on käsillä, ja lisää on luvassa – ensi yönä yli 30 pakkasastetta

Itä-Suomessa päästiin aamulla paikoin jo yli 27 pakkasasteen, eivätkä pakkaset siihen pysähdy. Sähkönkulutuksessa saatetaan rikkoa ensi yönä tämän talven ennätys.

sää
Sääkartta tiistai 27.2.2018
Yle

Jos on aamulla astunut pihalle, on varmastikin jo tuntenut nenänpäässään Siperian pakkasten puraisun. Ei siis liene yllätys, mistä tänään kahvipöydissä puhutaan.

Kylmimpänä aamu on valjennut maan itäosissa, jossa pakkasta on noin 25 astetta.

– Kuhmossa ja Kajaanissa on päästy tiistai-aamuna yli 27 pakkasasteen, kertoo Ylen meteorologi Anssi Vähämäki.

Etelässä ja lännessä pakkanen pysyttelee aamupäivällä -20 asteen tienoilla. Pohjoisessa aamun pakkashaarukka on taas hieman suurempi, sillä pakkanen vaihtelee alueittan 10:n ja 26 miinusasteen väliltä.

Vähämäki muistuttaa kuitenkin etenkin etelässä esiintyvästä tuulesta, jonka takia pakkanen tuntuu rutkasti purevammalta. Lue tästä jutusta lisää tuulen vaikutuksesta pakkasen hyytävyyteen.

Päivällä aurinko tuo hieman helpotusta kylmyyteen: lämpötilat ovat suurimmassa osassa maata -10:n ja -15:n välillä.

Ensi yö kylmää kyytiä

Meteorologi Anssi Vähämäen mukaan tiistain ja keskiviikon välinen yö on viikon kylmimpiä. Laajalti lämpötilat ovat ensi yönä 20–30 astetta miinuksella.

– Yöllä voi mennä paikoin jopa -30 astetta rikki, Vähämäki sanoo.

Keskiviikkona ei pakkasiin ole juurikaan helpotusta luvassa, mutta tuuli heikkenee hieman, minkä takia pakkasen purevuus on miedompi.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Sähkönkulutukseen tulossa ennätyslukemat?

Viime viikolla kantaverkkoyhtiö Fingridistä ounasteltiin, että tällä viikolla Suomen sähkönkulutuksessa tullaan rikkomaan kuluvan talven ennätys. Suomalaisten sähkönkulutus kävi viime viikolla korkeimmillaan 13 786 megawatissa.

Tänä aamuna tuota kulutusta ei vielä ylitetty, Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen kertoo.

– Tuleeko ennätys illalla vielä tai huomenna, kun on yö kireätä pakkasta, niin aika näyttää. On vaikeaa ennustaa pilkuntarkasti, mitä tapahtuu. Mutta ei tästä paljon tarvitse pakkasen kiristyä, että rikotaan viime viikon ennätys tai jopa 14 000 megawattia, Kaukonen sanoo.

Lue myös:

Miten tuuli lisää pakkasen purevuutta? Katso taulukko: jo kohtalainen tuuli tuplaa hyytävyyden

Hyytävää keliä luvassa – Rikkoutuuko sähkönkulutuksen tämän talven ennätys?

Lue seuraavaksi