1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyrian sisällissota

Raportti: YK:n apua jakavat miehet hyväksikäyttävät syyrialaisnaisia sodan keskellä

BBC:n haastattelemien avustustyöntekijöiden mukaan hyväksikäyttö on niin laajamittaista, että osa naisista välttelee avustuskeskuksia.

Syyrian sisällissota
YK avustuskuljetukset Syyria Homs.
STR / AOP

Humanitaarista apua toimittavat miehet käyttävät apua tarvitsevia naisia ja tyttöjä hyväkseen Syyriassa. Naisia on pakotettu seksiin vastineeksi ruoka-avusta ja kyydeistä sisällissodasta kärsivässä maassa.

Avun jakelijat ovat vierailleet naisten kodeissa vaatimassa seksuaalisia vastapalveluksia avusta. Naisia on pakotettu lyhytaikaisiin avioliittoihin ja seksuaalisiin tekoihin.

Hyväksikäytöstä epäillään paikallisia avustajia ja virkamiehiä, jotka vastaavat YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen avun jakelusta. Yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelemien avustustyöntekijöiden mukaan hyväksikäyttö on niin laajamittaista, että osa naisista välttelee avustuskeskuksia.

Hyväksikäytöstä kertoo YK:n väestörahaston tuore raportti (pdf) (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan etenkin ilman miestä elävät naiset, kuten lesket, eronneet ja maan sisäiset pakolaiset, ovat alttiita hyväksikäytölle.

Laajamittainen hyväksikäyttö on jatkunut, vaikka YK:n järjestöt ja muut avustajatahot ovat korostaneet, etteivät ne hyväksy sitä lainkaan. Hyväksikäytöstä on ollut tietoa jo ainakin kolmen vuoden ajan.

Esimerkiksi vuonna 2015 julkaistiin Syyrian Dara'an ja Qunitran alueilla tehty raportti, jonka mukaan noin 40 prosenttia naisista oli kokenut seksuaalista väkivaltaa humanitaarisen avun yhteydessä.

Erään BBC:n haastatteleman työntekijän mukaan järjestöt ovat käytännössä katsoneet hyväksikäyttöä läpi sormien, koska apua on Syyriassa mahdotonta saada perille ilman yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa.

Lue myös:

Järjestö: Itä-Ghoutassa kuollut 13 000 siiviiliä Syyrian sodan aikana

Sairaalat tuhoutuneet, pula ruoasta, pommitukset kestävät tunteja – suomalainen avustustyöntekijä kertoo Syyrian Itä-Ghoutan ahdingosta

Aiheesta muualla:

'A boys' club': UN agency accused over sexual harassment claims (siirryt toiseen palveluun)