ETK tutkii: Jättikö osa sopeutumiseläkettä saavista ex-kansanedustajista pakollisen vakuutuksen ottamatta?

Tarkastuksen taustalla ovat julkisuudessa olleet epäillyt siitä, että osa sopeutumiseläkkeellä olevista poliitikoista olisi jättänyt lakisääteisen yrittäjän yel-eläkevakuutuksen ottamatta.

sopeutumisraha
Tyhjä eduskuntasali.
Jani Saikko / Yle

Eläketurvakeskus ETK tarkastaa, ovatko sopeutumiseläkettä saavien entisten kansanedustajien yrittäjäeläkevakuutukset kunnossa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Taloussanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Kehityspäällikkö Markus Palomurto ETK:sta kertoo Ylelle, että julkisuudessa on ollut epäilyjä siitä, että osa sopeutumiseläkkeellä olevista poliitikoista olisi jättänyt lakisääteisen yrittäjän yel-eläkevakuutuksen ottamatta. Vakuutuksen ottaminen voi johtaa sopeutumiseläkkeen pienenemiseen.

– Tässä on sellainen ryhmä, jonka kohdalla meidän on syytä tarkistaa, ovatko vakuutukset kunnossa, Palomurto sanoo.

ETK:n tehtävä on valvoa sitä, että yritystoimintaa harjoittavilla henkilöillä on eläkelain mukainen vakuutus. Palomurto kertoo, että ETK käy tarkastuksessaan läpi kaikki sopeutumiseläkettä saavat entiset kansanedustajat.

Entisistä kansanedustajista ainakin Suvi Lindén (kok.), Tuija Nurmi (kok.), Tanja Karpela (kesk.), Tero Rönni (sd.) nostavat tuhansien eurojen sopeutumiseläkettä ja harjoittavat samaan aikaan yritystoimintaa.

Palomurto arvioi, että tarkastus on valmis viimeistään parin kuukauden kuluttua.

Mitä jos tarkastuksessa käy ilmi, että asianmukaista eläkevakuutusta ei ole?

– Kehotamme henkilöä hankkimaan vakuutus. Jos henkilö ei sitä tee itse, annamme päätöksen, jolla vakuutus saatetaan voimaan. Laki käyttää siitä nimeä pakkovakuutuspäätös, Palomurto sanoo.

ETK ei voi kertoa sopeutumiseläkettä nostaviin henkilöihin kohdistuvan tarkastuksensa tuloksista julkisuuteen, koska tiedot ihmisten eläkevakuutuksista ovat salaisia.

Taloussanomien mukaan eläkevakuutuksen ottaminen takautuvasti voi johtaa sopeutumiseläkkeen takaisinperintään. Näin käy, jos aiemmin puuttuneet tiedot ex-kansanedustajan työtuloista olisivat vaikuttaneet pienentävästi sopeutumiseläkkeen määrään.

Lue myös:

Puhemieheksi valittu Risikko: Kansanedustajien sopeutumiseläkkeet eivät ole nykymuodossaan tästä päivästä