Seitsemän huippujuttua sunnuntai-iltaan: Näiden viikon hittien parissa viihdyt ja opit uutta

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
grafiikka
Laura Merikalla / Yle Uutisgrafiikka

Algoritmit mullistavat verkkokaupan – ne tietävät jo nyt mitä juuri sinä aiot ostaa ensi viikolla

"Jos olet Facebookissa tykännyt viidestätoista sivusta, kone tuntee sinut paremmin kuin työkaverisi. Jos olet tykännyt sadasta sivusta, kone tuntee sinut paremmin kuin omat perheenjäsenesi."

Omakotitalo
Nina Keski-Korpela / Yle

Perhe osti tärisevän talon ja joutui vuosien oikeusprosessiin – nyt pariskunta kertoo tarinansa auttaakseen muita: "Yhtä helvettiä parisuhteelle"

Kun oman kodin hankinnasta tulee uuvuttava oikeustaistelu, ihminen muuttuu. Omakotitalon ostaja ja myyjä kertovat, miten riidassa kävi. Arto Haverisen nelihenkisen uusperheen talo on vienyt perheen rahat ja isännän yöunet, sillä ohiajavien junien aiheuttama tärinä häiritsee nukkumista.

Spermapankin työntekijä Tanskassa.
Mike Toivonen

"Tanskassa on kiltti setä, joka on antanut siemeniä" – Tanska on spermapankkien suurvalta, josta tuodaan sukusoluja Suomeenkin

Tanskan hedelmöityshoitoja koskeva lainsäädäntö tiukkenee kesällä, sillä muun muassa Suomi vaati loppua sperman postimyynnille.

Mitä ovat Putinin ihmeaseet? Tulipallon lailla iskevä ohjus, atomitorpedo ja Saatanan parannettu painos

Venäjän presidentti uhosi torstaina vuotuisessa puheessaan Venäjän uusilla, ennennäkemättömillä aseilla. Yle selvitti, mihin aseisiin uhkaukset viittaavat. Kävi ilmi, ettei osa järjestelmistä olekaan niin uusia kuin Putin väittää.

Luken tutkijat Vesa Hietaniemi ja Juha.Matti Pihlava
Timo Leponiemi / Yle

Tutkija odotti vuosikymmeniä, että kaura löisi läpi – sitten tulivat nyhtökaura ja kauramaito, ja nyt hän sanoo olevansa taivaassa

Nyhtökaurasta alkoi kauran suosion kasvu, ja se näkyy kauppojen hyllyillä. Kun elintarvikemarkkinat saadaan katettua, on aika siirtyä kosmetiikkapuolelle.

Aleksis Salusjärven kolumni: Aseiden ihailun taustalla on tyhmyys ja vain tyhmyys

Kun ihaillaan aseita, ihaillaan tuhovoimaa. Asekuvastojen kyllästämät yhteiskunnat ottavat takapakkia kehityksessään, kirjoittaa kolumnissaan helsinkiläinen päätoimittaja ja kriitikko Salusjärvi.

10 esinettä, joiden tunnistaminen on nuorille vaikeaa – keksitkö itse, mitä näillä tehdään?

Kemin kulttuurikeskuksessa on vietetty perinneviikkoa. Sen kunniaksi Yle haki museon Tuttu vai tuntematon? -näyttelystä kymmenen esinettä, joiden käyttötarkoitus on voinut unohtua. Testaa, montako niistä tunnistat.