Jätevedet lasketaan Porissa tänään puhdistamattomina jokeen: "Uskoisin, että ensi viikolla joessa ei näy tästä enää merkkiäkään"

Porin Veden Luotsinmäen keskuspuhdistamo ei pysty käsittelemään jätevesiä sulkuluukkujen asennusurakan aikana. Se laskee ne tänään siivilän läpi suoraan Kokemäenjokeen.

jäteveden käsittely
Mies pitelee jätevesiputkea.
Mari Kahile / Yle

Porin Kaarisillan koulun kohdalla, jään alla katseilta suojassa, Kokemäenjokeen valuu tänään solkenaan jätevesiä. Porin Veden Luotsinmäen keskuspuhdistamo ei pysty niitä tänään puhdistamaan.

Laitoksella aloitettiin uusien sulkuluukkujen asennusurakka aamukuudelta. Työ valmistuu iltakuuteen mennessä. Tarkkaa arviota asennusajasta ei osata antaa, koska kyseinen huoltotyö ei kuulu rutiineihin. Edelliset luukut ovat vuodelta 1975.

– Ne olivat niin huonossa kunnossa, ettei niitä uskalla enää käyttää. Tämä on kuin auton huoltoa. Myös jätevedenpuhdistamo vaatii huoltoa silloin tällöin, Porin Veden laitospäällikkö Ismo Lindfors kertoo.

Vessanpytystä siivilän läpi jokeen

Luotsinmäen keskuspuhdistamo puhdistaa vuodessa yli 10 miljoonaa kuutiometriä jätevettä. Tänään jokeen pääsee puhdistamatonta vettä noin 10–15 tuhatta kuutiometriä.

Puhdistamon suurimmat teollisuusasiakkaat pystyvät varastoimaan jätevetensä tämän päivän ajan, joten käytännössä ohijuoksutus koskee pääosin niitä vesiä, joita kotitalousasiakkaat vetävät alas vessanpytyistään ja muista viemäreistään.

– Nämä vedet kulkevat kolmen millin siivilän läpi, joten vessapaperia tai muuta roskaa jokeen ei päädy, Ismo Lindfors vakuuttaa.

Porin Luotsinmäen puhdistamolla käsitellään pääosa Porin kaupungin jätevedestä ja lisäksi kaikki Ulvilan, Nakkilan ja Harjavallan jätevedet. Puhdistamolle tulee myös osa Euran ja Eurajoen jätevesistä.

Vedenlaatu tarkkailussa

Luotsinmäen keskuspuhdistamon vaikutusalueella asuvat asukkaat voivat Ismo Lindforsin mukaan käyttää vettä tänään huoletta.

– Ei asukkaiden tarvitse tämän asian takia huonoa omaatuntoa potea. Kokemäenjoessa virtaa noin 300 kuutiota vettä joka sekunti. Sen kun suhteuttaa ohitusmäärään, en usko, että joessa on ensi viikolla jälkeäkään siitä, mitä nyt on jouduttu tekemään.

Porin Vesi on aloittanut joen vedenlaadun seurannan jo ennen ohijuoksutusta. Se tarkkailee tilannetta myös juoksutuksen aikana ja sen jälkeen. Raportti luovutetaan Varsinais-Suomen ely-keskukselle, joka on myöntänyt luvan ohijuoksutukselle.