1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. liikuntapalvelut

Näin torjutaan laturaivoa – Kun kävelijöille tehdään oma baana, ei törmäyksiä tule

Lumisina talvina kävelijöillä ei ole useinkaan muuta vaihtoehtoa kuin kävellä laduilla tai teiden varsilla. Luontoympäristöön tehtyjä talvipolkuja tarvittaisiin lisää.

Myös koirat ovat tervetulleita kävelyuralle. Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Anu Vuorinen tarpoo koiransa kanssa jäällä Vaasan eteläisellä kaupunginselällä. Vuorinen on innokas kävelijä ja koiran hankkimisen jälkeen kävelemisestä on tullut entistäkin säännöllisempää.

Vaasan kaupungin liikuntapalvelut on vetänyt tänä talvena meren jäälle hiihtolatujen lisäksi myös omaa uraa kävelijöille.

– Iloinen yllätyshän tämä oli, kiittelee Vuorinen, joka oli jo ehtinyt miettiäkin, miten jäällä käveleminen onnistuu, kun latu-uralle ei ole varsinkaan koiran kanssa menemistä.

Kävelyura on parin metrin levyinen, kohtuullisesti tamppaantunut ja riittävän tasainen.

– Eihän tämä nyt mikään huippubaana ole, mutta hyvin tässä voi kävellä.

Kävelijät pois laduilta

Työpäällikkö Vesa Hietala Vaasan kaupungin liikuntapalveluista kertoo, että kävelijöille haluttiin tehdä oma ura ladun viereen kahdestakin syystä. Palvelua halutaan parantaa ja samalla yritetään saada kävelijät pysymään poissa laduilta.

– Me toivomme ja hiihtäjät toivovat, että latuja kunnioitettaisiin.

Hietalan mukaan varsinkin mantereen laduilla kysymys on myös hiihtäjien turvallisuudesta. Laduilla juoksevat koirat aiheuttavat helposti vaaratilanteita, jos niitä joudutaan kovassa vauhdissa väistelemään.

Kävelyuran tekeminen ladun viereen ei onnistu läheskään joka paikassa. Monin paikoin mantereella hiihtourat ovat niin kapeita, että jo luistelu-urankin ajaminen perinteisen ladun viereen on haastavaa.

Jäälle kävelyuran tekeminen on helppoa, kun tilaa on vaikka kuinka paljon.

– Toki ajamista tulee enemmän, kun tehdään ladun lisäksi myös kävelyura, mutta se vaiva ei ole kovin suuri, sanoo Hietala.

Kaikki eivät halua hiihtää

Vaikka hiihto on Suomessa suosittu ja perinteikäs urheilu- ja kuntoilulaji, silti kävely on talvisinkin yleisin ulkoilumuoto.

– Olemme viime aikoina puhuneet paljon sen puolesta, että talvisin myös kävelijöillä pitäisi olla oikeus luontoelämyksiin, toteaa yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Anne Rautiainen Suomen Ladusta.

– Kaikki eivät halua hiihtää eikä kaikkien tarvitse hiihtää.

Rautiaisen mukaan ei ole aivan reilua kävelijöitä kohtaan se, että suurin osa ulkoilureiteistä jätetään talvisin auraamatta tai niistä tehdään latuja. Monesti ainoaksi paikaksi kävelijöille jää kadunvarsi tai jalkakäytävä - tai latu.

Suomen Latu patisteleekin kuntia tarjoamaan kävelijöille myös luontoympäristössä kulkevia reittejä.

– Se vähentäisi myös kävelijöiden hinkua päästä ladulle kävelemään, huomauttaa Rautiainen.

Rautiainen sanoo, että hiihtokeskukset ovat jo oivaltaneet talvikävelyreittien merkityksen. Myös joissakin kunnissa reittejä on tehty ja kokeiltu hyvin tuloksin.