Festariolutta maksurannekkeella? Oikeus: alkoholilain vastaista

Olutyritys valitti viranomaisen toiminnasta, mutta sai kielteisen päätöksen. Ylihuomenna laki muuttuu ja maksu onnistuu myös rannekkeella.

Kotimaa
Suuret Oluet - Pienet Panimot -tapahtumassa on esillä lähes 150 juomaa.
Suuret Oluet - Pienet Panimot -tapahtumassa on esillä lähes 150 juomaa.

Alkoholin myynti lähimaksurannekkeella olutfestivaaleilla rikkoi Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mukaan lakia.

Suuret oluet – pienet panimot -tapahtumassa asiakkaille oli tarjottu rannekkeita, joiden avulla alkoholia oli voinut ostaa laskulle.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi tapahtumaa järjestävälle Lammin Sahdille huomautuksen rannekkeista.

Yhtiö valitti hallinto-oikeuteen, sillä sen mukaan Afterpay-rannekkeessa oli kyse mihin tahansa luottokorttiin rinnastuvasta maksujärjestelystä. Järjestelmä ei kuitenkaan ollut Valviran hyväksymä, joten hallinto-oikeus katsoi, että maksutapa rikkoi alkoholilakia.

Uusi laki sallii velaksi myynnin

Oikeuden päätös tuli vain kahta päivää ennen uuden alkoholilain voimaan astumista. Maaliskuun alussa voimaan tuleva alkoholilaki mahdollistaa myös alkoholin velaksi myymisen.

Alkoholia sai ylihuomenna kumoutuvan asetuksen mukaan anniskella velaksi myös, jos maksun periminen käteisellä aiheuttaisi kohtuutonta hankaluutta tilaisuuden luonteen vuoksi. Tapahtumassa oli 20 000 kävijää, mutta hallinto-oikeuden mukaan maksun periminen käteisellä ei ollut riittävän vaikeaa ollakseen kohtuutonta.

Vaikka oikeus nyt päätti, että maksurannekkeen käyttö oli laitonta, se on uuden lain myötä ylihuomenna kuitenkin sallittu.