1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. henkirikokset

Toimittaja: Ammuttu slovakialaistoimittaja tutki Italian mafian hämäräbisneksiä

27-vuotias tutkiva journalisti Ján Kuciak ja hänen puolisonsa löydettiin sunnuntaina kotoaan ammuttuina.

henkirikokset
Kynttilöitä murhatun parin muistolle.
Toimittaja Ján Kuciakin ja Martina Kušnírovan muistolle oli sytytetty muistokynttilöitä Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa.David Duducz / EPA

Slovakiassa ammuttu toimittaja Ján Kuciak oli valmistelemassa artikkelisarjaa italialaisen ‘Ndrangheta-mafiajärjestön petosvyyhdistä Slovakiassa. Asiasta kertoo Kuciakin tuntenut toimittaja Tom Nicholson verkkolehti Politicossa. (siirryt toiseen palveluun)

Nicholsonin mukaan Kuciak oli selvittänyt, että Slovakiassa asuvat italialaiset olivat mahdollisesti kavaltaneen Euroopan unionin tukia itselleen. Italialaisten taustalta taas oli paljastumassa Calabriassa toimiva rikollisjärjestö 'Ndrangheta.

Nicholson epäilee italialaismafian surmanneen Kuciakin, jotta artikkeleita ei julkaistaisi. Slovakialaisten rikollisten ei tiedetä murhanneen yhtäkään toimittajaa kommunistihallinnon kaatumisen jälkeen.

Hallitus luvannut miljoonan euron palkkion

Aktuality-verkkolehdelle työskennellyt 27-vuotias toimittaja Ján Kuciak ja hänen puolisonsa Martina Kušnírova löydettiin sunnuntaina ammuttuina kotoaan Velká Mačan kylästä.

oliisit tutkivat rikospaikkaa.
Poliisit tutkivat rikospaikkaa 26. helmikuuta.Vladimir Simicek / AFP

Kuciak oli viime vuosina tutkinut useita korruptiotapauksia, joilla oli kytköksiä maan hallitukseen. Kuten Maltalla pommi-iskussa surmattu toimittaja Daphne Caruana Galizia, myös Kuciak oli mukana veronkiertoa paljastaneiden Panama-papereiden tutkinnassa, kertoo verkkolehti EUobserver. (siirryt toiseen palveluun)

Poliisi tutkii tapausta murhana ja pitää todennäköisenä, että surma liittyy Kuciakin työhön. Slovakian hallitus on luvannut pidätyksiin johtavista tiedoista miljoonan euron palkkion.

Aiheesta muualla:

Slovak journalist Jan Kuciak and girlfriend killed over his investigative work, police say (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi