Analyysi: Tuulivoimapäätös oli Porin demareille vaikea – Antti Rinnekin puuttui peliin

Ylen useista lähteistä saaman tiedon mukaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne soitti ohjeistusta porilaisille kaupunginvaltuutetuille ennen kuin demarit tekivät Lammin tuulipuistoa koskevan myönteisen ryhmäpäätöksen.

Antti Rinne
Antti Rinne eduskunnassa 11. helmikuuta.
Antti Rinne soitteli porilaisdemareille tuulivoimapäätökseen liittyen.Jarno Kuusinen / AOP

Porin valtuuston maanantainen päätös hyväksyä Ahlaisten Lammin suuri, kiistelty tuulipuisto oli raskas erityisesti porilaisille sosiaalidemokraateille.

Viisi demaria äänesti valtuustosalissa ryhmän tekemää tuulivoimalle myönteistä kantaa vastaan. Tämä voi johtaa kurinpitotoimiin ja jopa valtuustoryhmästä erottamiseen.

*Demariryhmän tuulivoimakanta *syntyi tiukan, 9–8 päättyneen äänestyksen jälkeen. Tiettävästi eräs tuulivoiman kannalle kääntynyt valtuutettu oli vielä hieman ennen ryhmäpäätöstä vastustanut Lammin voimaloita.

Tuulivoiman kannattajat perustelivat näkemystään voimaloiden tuomilla työpaikoilla. Vastustajat katsoivat, että tuulipuisto tuottaa Ahlaisten asukkaille kohtuutonta haittaa muun muassa meluna ja asuntojen arvon putoamisena tuulivoimaloiden läheisyydessä.

Poikkeuksellisen moni demarivaltuutettu oli poissa valtuuston ratkaisevasta kokouksesta ja jätti päätösvaltansa varavaltuutetulle.

Tuulivoimapäätöksen merkitystä SDP:lle kuvaa, että kuumaan kysymykseen tuli ohjausta korkeimmalta mahdolliselta demaritaholta Hakaniemen Ympyrätalosta.

Ylen useista lähteistä saaman tiedon mukaan puolueen puheenjohtaja Antti Rinne oli soittanut demariryhmän jäsenille ja korostanut, että SDP on tehnyt puoluekokouksessaan päätöksen tuulivoiman kannattamisesta.

Rinne vahvistaa tiedon puheluista. Hän oli soittanut asiasta valtuustoryhmän puheenjohtajalle Arja Laulaiselle, SDP.n puoluevaltuuston varapuheenjohtajalle Tommi Raunelalle ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle, kansanedustaja Krista Kiurulle. Hän arvioi, että kaikki suhtautuivat soittoon positiivisesti.

*Rinteen puheluilla *saattoi olla merkitystä, kun SDP:n ryhmä teki ratkaisuaan. Kaikki demarivaltuutetut eivät kuitenkaan olleet puheluista tietoisia, vaan ohjeistusta annettiin valtuustoryhmän mielipidevaikuttajille.

_Juttu jatkuu kuvan jälkeen. _

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) ja kaupuginvaltuutettu Esa J. Wahlman (sd.) Porin valtuustossa 26.2.2018.
Porin kaupunginhallituksen demaripuheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen ja demarien kunnallisjärjestön puheenjohtaja Esa J. Wahlman äänestivät tuulivoiman puolesta.Antti Laakso / Yle

Jos SDP olisi tehnyt tuulivoimaa vastustavan ryhmäpäätöksen, se olisi mitä todennäköisimmin johtanut Lammin tuulipuiston hylkäämiseen valtuuston maanantaisessa kokouksessa.

Tuulivoimayhtiöt Ahlström ja Satawind saavatkin kiittää voitostaan paitsi ryhmäpäätöksen takana seisseitä demarivaltuutettuja myös puheenjohtaja Antti Rinnettä.

Lisätty klo 15:52 tieto, että Antti Rinne vahvistaa soitot.