1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varhaiskasvatus

Vihreiltä mullistava ehdotus: Eskarista kaksivuotinen, jo 5-vuotiaat esiopetukseen – "Varhaiskasvatuksessa on kyse lapsen oikeudesta hyvään alkuun koulutiellä"

Vihreät perustelee esiopetuksen aikaistamista sillä, että varhaiskasvatuksen piiriin saataisiin eniten tukea tarvitsevia lapsia.

Kansanedustaja Emma Kari (vihr.) esitteli vihreiden ehdotusta 5-vuotiaiden esiopetuksesta tiistaina eduskunnan Pikkuparlamentissa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vihreiden tavoitteena on muuttaa esiopetus kaksivuotiseksi ja ulottaa maksuton esiopetus jo viisivuotiaisiin.

Tavoite sisältyy vihreiden tiistaina esittelemiin koulutuspoliittisiin tavoitteisiin, joissa puolue kääntää katsetta jo seuraavalle vaalikaudelle.

Hallitus vastaa keskiviikkona eduskunnassa vihreiden aloitteesta tehtyyn koulutuksen tasa-arvoa koskevaan välikysymykseen.

– Jos ja kun haluamme torjua lasten luokkayhteiskuntakehitystä ja pysäyttää oppimiserojen kasvun, niin silloin kaikista eniten pitää katsoa oppimispolun ensimmäisiä askelia, kansanedustaja Emma Kari (vihr.) sanoi tiistaina Pikkuparlamentissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Neljä tuntia maksutonta varhaiskasvatusta 5-vuotiaille maksaisi vihreiden teettämän laskelman mukaan arviolta 85 miljoonaa euroa vuodessa.

Vihreiden ehdotuksen mukaan 5-vuotiaiden esiopetukseen ei sisältyisi ainakaan alkuvaiheessa samanlaista pakkoa, joka koskee nykyisin 6-vuotiaiden esiopetusta. Kuusivuotiaiden esiopetuksesta tuli lain mukaan velvoittavaa vuonna 2016.

– Ihminen ei koskaan elämässään opi niin nopeasti ja niin paljon uusia asioita kuin varhaiskasvatusiässä. Siksi on ensiarvoisen tärkeää panostaa oppimispolun alkuvaiheeseen, vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto perusteli ehdotusta.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on esittänyt esiopetuksen aikaistamista jo 5-vuotiaisiin. Asia nousi esiin Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n valtuuston kokouksessa (siirryt toiseen palveluun) marraskuussa.

Lisäksi opetus- ja kultuuriministeriö on käynnistämässä parhaillaan kokeilun (siirryt toiseen palveluun) 5-vuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta. Kokeilu alkaa elokuussa ja sen piiriin on pääsemässä arviolta 19 000 lasta.

"Osallistumisaste varmuudella yli 95 prosentin"

Esiopetuksen muuttamisesta kaksivuotiseksi hyötyisivät vihreiden mukaan erityisesti eniten tukea tarvitsevat lapset.

– Varhaiskasvatuksessa on kyse lapsen oikeudesta hyvään alkuun koulutiellä. Tämän takaaminen on yhteiskunnan velvollisuus, Kari linjasi.

Nykyisin varhaiskasvatuksen ulkopuolella on vihreiden mukaan viisivuotiaista jopa 22 prosenttia.

Kansanedustaja Ville Niinistö (vihr.) arvioi, että maksuton esiopetus 5-vuotiaille nostaisi heidän osallistumisasteensa varhaiskasvatukseen varmuudella yli 95 prosentin.

Rahoitus kaksivuotiseen esiopetukseen on vihreiden mukaan helposti löydettävissä esimerkiksi tehottomista ja ympäristölle haitallisista yritystuista.

Aalto: Pistämme sireenin soimaan

Vihreät haluaa myös pidentää oppivelvollisuutta toisen asteen loppuun tai vähintään 18-vuotiaaksi asti.

Suurin oppositiopuolue SDP on pitänyt kovaa ääntä oppivelvollisuuden pidentämisen puolesta jo pidemmän aikaa.

Vihreiden mukaan toisen asteen koulutuksen pitäisi olla myös maksutonta kaikille opiskelijoille iästä riippumatta.

– Meidän nuoret pojat uhkaavat jäädä mottiin. Kun aloituspaikkoja ja lähiopetusta vähennetään, on yhä vaikeampaa päästä eteenpäin. Myös alueellinen eriarvoisuus kasvaa kaiken aikaa, Aalto sanoi.

Vihreiden mukaan oppivelvollisuuden pidentäminen velvoittaisi kuntia ja oppilaitoksia varmistamaan koulutuspaikan saamisen ja riittävän tuen.

– Koulupudokkuuden ja kadonneiden poikien osalta meillä on kansallinen hätätila. Pistämme sireenin soimaan ja tuomme nämä asiat esiin. Kerromme myös, mitä pitäisi tehdä, koska ei riitä että kertoo vain, että nyt on ongelma, Aalto sanoi.

Juttua päivitetty 27.2. klo 20.25. Lisätty tieto, että myös kokoomuksen Petteri Orpo on esittänyt esiopetusta 5-vuotiaille. Lisätty myös tieto siitä, että opetus- ja kultuuriministeriössä on käynnissä kokeilu 5-vuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta.

**Juttua päivitetty 28.2. klo 10.30. Lisätty tieto, että Orpo puhui viisivuotiaiden esiopetuksesta OAJ:n valtuuston kokouksessa marraskuussa. **

Lue lisää aiheesta:

Professori laittaisi jo 5-vuotiaat esikouluun: "Perhepäivähoito ei ole paras ympäristö varhaiskasvatukselle"