Tiedustelulait eduskunnassa – turvallisuusuhka ratkaisee kiireellisyyden

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ratkaisee lähikuukausina, voidaanko tiedustelulait ja perustuslain muutosta vaativa viestintäsalaisuuden avaaminen hyväksyä kiireellisinä.

politiikka
Perustuslakivaliokunta koolla puheenjohtaja Annika Lapintien (kesk.) johdolla eduskunnassa.
Perustuslakivaliokunta koolla puheenjohtaja Annika Lapintien johdolla eduskunnassa Helsingissä 27. helmikuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Perustuslakivaliokunta on aloittanut asiantuntijoiden kuulemisen tietoverkkotiedusteluun liittyvästä viestintäsalaisuuden avaamisesta.

Valtiosääntöoikeuden professorin Veli-Pekka Viljasen mukaan hallituksen esityksessä mainitut turvallisuustilanteen muuttuminen ja mahdolliset terrorismiuhkat voivat oikeuttaa perustuslain kiireellisen muutoksen.

-Perustuslakivaliokunnan tulee vakuuttua, että uhkatilanne on todellinen ja käytännössä olemassa. Pelkkä maininta uhkasta ei riitä, Viljanen korostaa.

Professori Viljanen ei lähde arvioimaan, onko hallituksen maalailema uhkakuva todellinen.

-Minä en ole kuullut sellaisia asiantuntijoita, jotka näin sanovat. Oletan, että valiokunta hankkii selvitystä näistä kysymyksistä, Viljanen huomauttaa.

Veli-Pekka Viljanen
Veli-Pekka ViljanenMarkku Ulander / Lehtikuva

Perustuslain muutos ensin pöydällä

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) arvioi, että valiokunnalta kuluu joitakin viikkoja ennen kuin viestintäsalaisuuden avaamiseen ja sen kiireellisyyteen voidaan ottaa kantaa.

-Asiantuntijoiden kuulemista jatketaan. Perustuslain muuttamisesta on tulossa lausunnot ulkoasiain-, puolustus- ja hallintovaliokunnilta. Niitä nyt odotetaan ja sen jälkeen ruvetaan vetämään yhteen, Lapintie kertoo aikataulusta.

Perustuslakivaliokunta ottaa ensin kantaa perustuslain muutokseen eli viestintäsalaisuuden avaamiseen. Kun tämä kysymys on ratkaistu, niin vasta sen jälkeen valiokunta paneutuu tiedustelulakien sisältöön.

Suojelupoliisin valvonta ratkaistaan

Perustuslakivaliokunnan pöydälle on tulossa myös eduskunnan työjärjestyksen muutos, jolla eduskuntaan perustetaan uusi tiedusteluvalvontavaliokunta. Tämän asian käsittelyn yhteydessä ratkaistaan myös kiista suojelupoliisin laajemmasta valvonnasta.

-Minä uskon, että eduskunnassa kaikki on sitä mieltä, että jos lisätään valtuuksia, niin myös valvonnan pitää olla kunnossa. Siinä mielessä jos ja kun varmaankin nämä muut asiat etenevät, niin myös valvonnan täytyy edetä samaa tahtia, Lapintie linjaa.