Näin äitiyslaki vaikuttaisi kahden äidin perheessä: "Muuttaisi tilannetta tosi radikaalisti"

Eduskunta äänestää tänään äitiyslaista. Siiri Summasen perheessä juhlitaan, jos laki hyväksytään.

äitiys
Siiri Summanen tyttärensä kanssa.
Siiri Summanen

Naisparin perheeseen syntyvä lapsi voi nykyisen lainsäädännön mukaan saada kaksi vanhempaa vain perheen sisäisen adoption kautta.

Heinäkuussa syntyneen tyttären 24-vuotias äiti Siiri Summanen koki adoptioprosessin raskaaksi. Summasen oli haettava perheen sisäistä adoptiota vaimonsa synnyttämälle lapselle.

– Adoptio oli onneksi meillä melko nopea, mutta koen, että se oli nöyryyttävä. Siinä käydään adoptioneuvonnassa ja ruoditaan läpi koko elämä. Erityisesti vaimolle se oli vaikeaa, koska synnytyksestä oli niin vähän aikaa, hormonit olivat pinnassa ja prosessi oli raskas, Summanen kertoo.

Adoptioprosessissa sosiaalityöntekijä tekee ensin adoptioneuvonnan ja antaa oman lausuntonsa, jonka jälkeen adoption vahvistamista haetaan tuomioistuimesta.

Hakijan soveltuvuutta arvioidaan monin eri kriteerein. Esimerkiksi taloudellinen tilanne selvitetään tarkkaan.

– Se tuntui tyhmältä. Me olemme kuitenkin halunneet lapsen yhdessä hankkia, niin en ymmärrä minkä takia vielä siinä vaiheessa kyseenalaistetaan, ollaanko me oikeasti perhe, Summanen sanoo.

Tähän eduskunta hakee nyt muutosta. Mikäli eduskunta hyväksyy äitiyslain, voitaisiin naisparille hedelmöityshoidolla syntyvä lapsi tunnustaa jo neuvolassa.

Synnytyksen jälkeinen epävarmuus kestää kuukausia

Perheen sisäisen adoptioprosessin pituus vaihtelee valtakunnallisesti, mutta se kestää vähintään kuukausia. Summasesta tuli heinäkuun alussa syntyneen tyttärensä äiti lokakuun puolivälissä.

Yksi ongelma nykyisessä lainsäädännössä on naisparille syntyvän lapsen puutteellinen oikeusturva ennen kuin perheen sisäinen adoptio on vahvistettu.

– Äitiyslain voimaantulo muuttaisi tilannetta tosi radikaalisti. Esimerkiksi jos meillä raskauden aikana vaimolle olisi synnytyksessä käynyt jotain tai hän olisi menehtynyt, niin minä en olisi ollut oikeutettu lapseeni. Äitiyslaki turvaisi sen, että olen juridinen vanhempi ja jos vaimolleni kävisi jotain, niin saisin pitää lapsen, Summanen sanoo.

Juridisten seikkojen lisäksi kyse on myös siitä, millaisen viestin yhteiskunta antaa yhdessä lastaan kasvattavalle naisparille.

– Äitiyslaki lisäisi tietynlaista ihmisyyttä. Tällä hetkellä raskauden aikana ei tuntunut siltä, että kuuluisin mitenkään tähän pakettiin mukaan.

Kansalaisaloitteesta pelastus "nuivien hallitusten jatkumoon"

Äitiyslain uudistamista valmisteltiin viime hallituskaudella loppumetreille asti, mutta poliittinen tahto ei riittänyt viemään esitystä maaliin. Kuten tasa-arvoisen avioliittolain tapauksessa, tälläkin kertaa lakimuutos päätyi eduskuntaan lopulta kansalaisaloitteen kautta.

Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä pitää uudistusta sateenkaariperheiden lasten oikeuksien kannalta tämän vuosikymmenen tärkeimpänä.

– Yleinen mielipide ja kansalaisten näkemykset ovat hyvin vahvasti seksuaalivähemmistöjen aseman edistämisen puolella, mutta meidän hallituksista kolme viimeistä ovat olleet sellaisia, että ne eivät pysty näitä asioita edistämään. Kansalaisaloitteet ovat olleet pelastus tähän nuivien hallitusten jatkumoon, Jämsä sanoo.

Konservatiivisia arvoja kannattavat poliitikot kristillisdemokraateissa, perussuomalaisissa ja keskustassa ovat vastustaneet uutta äitiyslakia sillä perusteella, että laki veisi naisparien lapsilta oikeuden isään.

Jämsä pitää argumenttia tahallisena harhaanjohtamisena:

– Jos siittiöiden luovuttaja on kieltäytynyt isyyden vahvistamisesta se ei johdu äitiyslaista, vaan voimassa olevasta hedelmöityshoitolaista. Tilanne on äitiyslain voimaantulon jälkeen täsmälleen sama.

Kristillisdemokraatit ovat ainoana puolueena yhtenä rintamana äitiyslakia vastaan. Muista puolueista äitiyslakia on vastustanut vain yksittäisiä kansanedustajia, joten laki tulee tänään todennäköisesti menemään läpi.

Mikäli näin käy, on Siiri Summasen perheessä aihetta juhlaan:

– Se on meidän perheelle sen verran iso asia, että jollain tavalla voisi juhlia kotona tai käydä ulkona syömässä. Oli lapsella sitten kaksi äitiä tai äiti ja isä, on lapsella oikeus molempiin vanhempiin.

_* Päivitetty klo 10:26: Korjattu Siiri Summasen nimi ja ikä. _