Iivo Niskasen liikunnanopettaja: "Yksi Cooperin testi on edelleen rästissä"

Hiihdon olympiakultamitalisti Iivo Niskasen tinkimätön harjoitteluasenne teki vaikutuksen jo yläasteella, muistelee hiihtäjäsankarin entinen liikunnanopettaja Heikki Kuulasmaa.

Iivo Niskanen
Heikki Kuulasmaa
Toni Pitkänen / Yle

Eläkkeellä oleva liikunnanopettaja Heikki Kuulasmaa katseli tiistaina kipakassa pakkasessa Vieremän urheilukentän hiihtolatuja. Näissä maisemissa Iivo Niskanen aloitteli urheilu-uraansa kouluvuosinaan. Talvella hiihdettiin ja kesällä kokeiltiin yleisurheilun eri lajeja.

Kuulasmaa muistaa hyvin vuosina 2005–2008 Vieremän yläasteella olleen Iivo Niskasen. Olympiakultamitalistin urheilukyvyt oli helppo huomata.

– Iivon asenne ja lahjakkuus pisti heti silmään. Lisäksi hän oli tinkimätön ja kova fyysinen harjoittelija, muistelee Kuulasmaa.

Iivo Niskasen ikäluokka oli Heikki Kuulasmaalle viimeinen ennen eläkepäiviä. Liikunnanopettajan mieleen on jäänyt yksi Cooperin testi toukokuussa 2008.

Iivo Niskanen oli kuullut, että Kerttu-siskon poikakaveri Juho Mikkonen oli juossut Sotkamon lukiossa noin 3 600 metriä Cooperissa. Iivo ehdotti opettajalleen, että tehdään tasaisen vauhdin taulukko ja lyödään tuo luku.

– Teimme taulukon ja Iivon tähtäimessä oli 3 700 metriä. Testi meni hyvin noin yhdeksään minuuttiin asti, mutta lopussa Iivoon iski hapot ja lopputulos oli 3 540 metriä.

Heikki Kuulasmaan mukaan tulos jäi kovasti kaivelemaan 16-vuotiasta Iivoa. Niskaset lähtivät aurinkolomalle etelään ja Iivo pyysi, että juostaan Cooperin testi uudelleen kesäloman aikana.

– Se loma oli ilmeisesti kuitenkin makoilua ja tuo Cooperin testi on edelleen rästissä. Olisi tosi hyvä, jos vaikka ensi kesänä Iivo juoksisi sen täällä Vieremällä, sanoo Heikki Kuulasmaa.

Iivo Niskasen kultajuhlat järjestetään tänään Vieremällä Einarin puistossa. Voit seurata tapahtumaa suorana Yle Areenassa kello 18.30 alkaen.