"On tämä Suomen mitassa poikkeuksellinen" – Nyt mietitään, miten yhdistää Turun "Pompeji" ja jumppasali

Raunioita voitaisiin esitellä yleisölle jo huhtikuussa. Lopullista ratkaisua raunioiden tulevaisuudesta odotetaan kuukauden tai parin sisällä.

rauniot
Katedralskolanin liikuntasalin lattian alta paljastuu 1300-luvun Turku.
Katedraalikoulun liikuntasalin lattian alta paljastuu 1300-luvun Turku.Jouni Koutonen / Yle

Turun Katedralskolanin voimistelusalin alta paljastuneet rauniot joko peitetään tai ne saatetaan muuttaa museoksi liikuntasalin alla.

Nämä kaksi vaihtoehtoa tulivat esiin, kun vapaa-aika-, museo- ja sivistystoimen virkamiehet sekä rakentajan edustajat tutustuivat kohteeseen tiistaina.

– Todella mielenkiintoista. On tämä Suomen mitassa aika poikkeuksellinen liikuntasali, kommentoi Turun kaupungin sivistystoimenjohtaja Timo Jalonen.

1300-luvulta peräisin olevat rauniot löydettiin arkeologisissa kaivauksissa, joita tehtiin rakennuksen peruskorjausta varten. Rakennus oli tarkoitus paaluttaa, mutta nyt pohditaan, voidaanko paalutus toteuttaa.

Timo Jalonen sanoo, että liikuntasalia tarvitaan koulun käyttöön, eikä sitä voida noin vain muuttaa museoksi.

– Tätä tarvitaan liikuntatilana, yo-kirjoitustilana ja koulun juhlatilana. Tilaa käyttää lähes 300 opiskelijan lukio, Jalonen muistuttaa.

Katedralskolanin liikuntasalin alta paljastuneita raunioita.
Katedraalikoulun liikuntasalin alta paljastuneita raunioita.Jouni Koutonen / Yle

Nähtäville jo huhtikuussa?

Jos rauniot peitetään, pyritään niitä sitä ennen esittelemään yleisölle. Timo Jalonen ja Turun kaupungin vapaa-aikatoimenjohtaja Minna Sartes nostavat esille ajatuksen pop up -museosta.

Se toteutettaisiin jo huhtikuussa.

– Olisi hienoa näyttää raunioita turkulaisille, kun kiinnostusta tuntuu olevan, Sartes sanoo.

Julkisuudessa on pyöritelty myös vaihtoehtoa, jossa löydetyt rauniot kytkeytyisivät jollain tavalla perusteilla olevaan historian museoon. Minna Sartes on sitä mieltä, että keskiaikaiset rauniot ovat vain yksi pieni osa historiaa.

– Niistä on jo paljon tietoa. On paljon muita asioita, joista ei vielä ole niin paljon tietoa, mutta jotka ovat myös mielenkiintoisia, hän sanoo.

Vastaavan kaltaisia raunioita on jo museoituna Katedralskolanin lähistöllä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa.

Turun kaupungin päättäjät päättävät, mitä raunioille lopulta tapahtuu. Sivistystoimenjohtaja Timo Jalonen toivoo ratkaisuja kuukauden tai kahden sisällä.