Puolustusministeri Niinistö Itä-Ukrainaan kaavaillusta rauhanturvaoperaatiosta: “Suomelle ongelmallista vain tiettyjen maiden osallistuminen operaatioon”

Puolustusministerin mukaan mahdollinen YK:n rauhanturvaoperaatio Itä-Ukrainassa voisi muistuttaa rauhanturvaoperaatiota Libanonissa.

rauhanturvaaminen
Ukrainan puolustusministeri Stepan Poltorak (oik.) tapasi Suomen vierailullaan puolustusministeri Jussi Niinistön Helsingissä.
Ukrainan puolustusministeri Stepan Poltorak (oik.) tapasi Suomen vierailullaan puolustusministeri Jussi Niinistön Helsingissä.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan Suomi tukee toimia, jotka edesauttaisivat YK:n rauhanturvaoperaatiota Itä-Ukrainassa. Suomi kuitenkin toivoisi, että operaatioon osallistuvien maiden määrä olisi suurempi.

– Se ajatus tulisi torjua, että jotkin EU-maat olisivat "hyväksyttävämpiä" kuin toiset, sanoi Niinistö Ukrainan puolustusministerin Stepan Poltorakin kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Ministerit keskustelivat tiistaina Helsingissä muun muassa Ukrainan alueen turvallisuustilanteesta ja muista puolustuspoliittisista kysymyksistä. Keskusteluissa esillä oli mahdollinen YK:n rauhanturvaoperaation Itä-Ukrainassa.

Entisen Naton pääsihteeri Anders Fo Rasmussenin teettämän raportin mukaan olisi hyvä, että mahdolliseen rauhanturvaoperaatioon Ukrainassa osallistuisi vain Natoon kuulumattomia maita.

– Suomelta, Ruotsilta, Itävallalta, Sveitsiltä ja Irlannilta ei löydy tarvittavia joukkoja, tarvitsemme enemmän maita mukaan, ministeri Niinistö sanoi.

Saman suuntaisesti ovat sanoneet aiemmin myös esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö ja kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) Ylen aamu-tv:ssä.

Ministeri Niinistö arvioi tiistaina , että on liian aikaista sanoa, kuinka suuri joukko Suomesta lähtisi mahdolliseen operaatioon. Operaation kokoluokaksi on aiemmin esitetty 20 000:ta rauhanturvaajaa.

Puolustusministerin mukaan kaavailtu rauhanturvaoperaatio voisi olla Libanonin operaation kaltainen, jossa joukkoja on noin 10 000.

– Turvalliseen operaatioon Donbassin alueella tarvitaan ainakin tuo 10 000 rauhanturvaajaa.

Suomi on osallistunut YK:n johtamaan rauhanturvaoperaatioon Libanonissa neljällä eri vuosikymmenellä. Unifil-operaatiossa (siirryt toiseen palveluun) on mukana 340 suomalaista rauhanturvaajaa.

Vielä pitkä matka edessä

Raportti YK:n rauhanturvaoperaatiosta Itä-Ukrainassa nousi esiin toissa viikolla Münchenin turvallisuuskokouksessa. Tuolloin presidentti Niinistö kommentoi Suomen lähtevän mukaan mahdolliseen operaatioon, jos siitä sovitaan laajalla YK:n mandaatilla.

Ministeri Niinistö sanoi tiistaina, että aluksi Ukrainan ja Venäjän tulisi päästä sopuun rauhanturvaoperaatiosta.

YK ei pysty päättämään operaatiosta ilman Venäjää, koska sillä on veto-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa. Turvallisuusneuvosto päättää YK:n rauhanturvaoperaatioiden aloittamisesta konfliktialueilla.

Ukrainalla on puolestaan tiukkojakin vaatimuksia operaatiosta. Ukrainan puolustusministerin mukaan esimerkiksi Venäjä ei voi olla mukana rauhanturvaoperaatiossa. Ukraina haluaisi myös, että operaation alaisuudessa Venäjän ja Donbassin alueen raja olisi YK:n joukkojen valvonnassa.

Ukrainan puolustusministeri Stepan Poltorak ja presidentti Sauli Niinistö.
Ukrainan puolustusministeri Stepan Poltorak ja presidentti Sauli Niinistö.Kimmo Brandt / EPA

Ukrainan puolustusministeri Stepan Poltorak on ollut kaksipäiväisellä vierailulla Helsingissä. Poltorak tapasi myös presidentti Niinistön päivällä Mäntyniemessä, mutta tapaamisen sisällöstä ei tiedotettu erikseen.

Tiistai-aamulla Ukrainan puolustusministeri laski seppeleen Helsingin Hietaniemen hautausmaan sankarihaudoilla.