Kunnat pelkäävät latujen avaamista – hiihtäjät vaativat korvauksia kaatumisista ja suksivaurioista

Korvausvaatimukset ovat lisääntyneet viime vuosina.

talviurheilu
Latukone tekee latua tuiskun jälkeen.
Kari Kosonen / Yle

Hiihtäjät esittävät yhä useammin korvausvaatimuksia vahingoista, joiden väitetään aiheutuneen latujen kunnosta.

Ilmiöön on törmätty esimerkiksi Lappeenrannassa.

– Se on yleistymään päin. Kymmenen vuotta sitten näitä ei juuri ollut, Lappeenrannan kaupungin kunnossapitotyönjohtaja Tommi Nakari sanoo.

Nyt korvausvaatimuksia tulee joitakin kappaleita vuodessa Nakari kertoo.

– Yleensä kysymyksessä on kaatumistapaus. Väitetään, että latu on ollut huono, esimerkiksi jäinen tai jotain, Nakari kertoo.

Myös Mikkelissä on törmätty samaan ilmiöön.

– Kyllä tässä asiassa ollaan herkempiä kuin ennen, Mikkelin kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Pekka Turunen vahvistaa.

Mikkelissä korvausvaatimukset koskevat Turusen mukaan pääosin vaurioituneita suksia.

– Väitetään esimerkiksi, että suksen pohja on pilaantunut, Turunen sanoo.

Suomen latu -järjestössä ei ole tarkkoja tilastoja siitä, onko korvausvaatimusten määrä lisääntynyt yleisesti Suomessa. Näppituntuma kuitenkin viittaa siihen.

– Olemme paljon yhteyksissä kuntiin hiihtoasiassa. Sanoisin, että yleinen käsitys yhteiskunnan nykymenosta puoltaa tätä, Suomen ladun yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Anne Rautiainen sanoo.

Haittaa jo latujen avaamista

Lisääntyneet korvausvaatimukset vaikuttavat jo latujen avaamisiin.

– Tarkkaan pitää harkita mitä latuja avataan, Mikkelin kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Pekka Turunen sanoo.

Turusen mukaan harkinta koskee erityisesti alkutalvea, kun lunta on vähän, mutta monet haluavat, että latuja jo avataan.

– Tällöin joudumme miettimään tarkkaan, että voimmeko avata, koska näitä korvausvaatimuksia saattaa tulla enemmän, kun lunta on vähän.

Myös Lappeenrannassa latujen avaamista harkitaan tarkoin.

– Totta kai sillä on vaikutusta. Esimerkiksi tällä hetkellä maastolatuja ei ole avattu, koska ei ole lunta tarpeeksi. Lunta pitää olla niin paljon, että varmasti esimerkiksi alamäissä kukaan ei satuta itseään, Lappeenrannan kaupungin kunnossapitotyönjohtaja Tommi Nakari sanoo.

– Nykyään, kun näitä korvausvaatimuksia alkaa tulla niin pitää olla ihan satavarma, että kun ne avataan niin lunta on riittävästi.

Ero takavuosiin on selkeä

– Vielä kymmenen vuotta sitten meillä saattoi olla maastossa latuja pellolla missä oli vielä kynnökset näkyvillä. Ihmiset vain siirtyivät viereen hiihtämään eikä se ollut kenellekään ongelma, Lappeenrannan kaupungin kunnossapitotyönjohtaja Tommi Nakari sanoo.

– Nykyään, jos missään on vähänkään maa näkyvissä, niin rupeaa helposti tulemaan valitusta ja korvausvaatimuksia suksivahingoista, Nakari sanoo.