Kuntaministeri Anu Vehviläinen Kittilän kriisistä: "Kittilän päättäjien otettava toimenpide-esitykset vakavasti"

Selvitysryhmä esitti lukuisia keinoja päätöksenteon saattamiseksi takaisin lainmukaisiin uomiin. Niistä tärkein oli virkarikoksista syytettyjen luottamushenkilöiden pidättäminen toimestaan oikeudenkäynnin ajaksi.

Kittilä
Anu Vehviläinen
Anu VehviläinenAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) toteaa tänään julkistetun selvityksen osoittaneen, että Kittilän kunta on poikkeuksellisessa hallinnollisessa kriisissä.

– Pidän välttämättömänä, että selvityshenkilöiden toimenpide-ehdotukset ja suositukset otetaan kunnassa vakavasti. Toivon, että Kittilän päättäjät syventyvät selvitykseen huolella ja ovat valmiita toimimaan selvitysryhmän esittämällä tavalla, Vehviläinen toteaa tiedotteessa.

Ministeri pitää kolmihenkisen selvitysryhmän ehdotuksia sellaisina, että päätöksenteon uskottavuus voidaan niillä palauttaa.

– Päätöksenteon uskottavuuden ja luottamuksen takaisin rakentaminen edellyttää pitkäaikaista sitoutumista sekä luottamushenkilöiltä että viranhaltijaorganisaatiolta, hän kuitenkin toteaa.

Kittilän valtuusto kokoontuu seuraavan kerran 26. maaliskuuta. Kuntaministeri ei kerro, miten valtio toimii, jos Kittilän valtuusto ei tartu selvitysryhmän esitykseen.

– Valtiovarainministeriö ei ota tässä vaiheessa kantaa ministeriön mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin, Vehviläinen toteaa.

Valtiovarainministeriön asettama, kaupunkineuvos Antti Rantakokon johtama työryhmä selvitti Kittilän hallinnollisia ongelmia kahden kuukauden ajan.